img

Тесла с осигуровките! Ето какво е заложено за следващите 3 години

/
/
/
140 Views

Финансовият министър Асен Василев предвижда осезаемо повишение на максималния осигурителен доход. Това става ясно от изготвения от него и публикуван проектобюджет за 2024 г., както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка, пише economic.bg.

Според документите се предвижда от следващата година таванът на осигуровките да се вдигане от 3400 на 3750 лв. В прогнозата за следващите години пък е заложено той да се увеличи на 4130 лв. от 2025 г. и на 4430 лв. през 2026 г. – или с една четвърт от нивото, на което е той сега.

По-високият максимален осигурителен доход ще доведе до повече приходи в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), откъдето се плащат пенсиите. Финансовото министерство изчислява, че от повишаването с 350 лв. догодина ще бъдат събрани допълнителни около 303 млн. лв.

Промяната очаквано ще доведе до по-високи разходи за работодателите. Традиционно в България на осигурителния таван са заетите основно в IT сектора – над една пета от всички осигуряващи се на 3400 лв.

Осигурителният таван в България последно бе повишен с Бюджет 2022, но от 1 април, когато той влезе в сила. Дебати за вдигането му имаше на няколко пъти през последните две години, като по време на един от тях – за вдигането и на минималния, и на максималния праг – финансовият министър определи бизнесите, които не могат да си позволят по-високите им размери, като „некадърни“ и „некомпетентни“.

Всички организации от високотехнологичния бизнес предупредиха още миналия месец, че са против ръст на тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула. Те не изключват хипотеза на свиване на работните места в сектора.

Само преди дни председателят на Българската софтуерна асоциация БАСКОМ Доброслав Димитров призова властимащите за стабилна данъчна рамка.

Материалът Тесла с осигуровките! Ето какво е заложено за следващите 3 години е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!