img

Пълен абсурд или добра идея? Домакинствата да плащат авансово за ток

/
/
/
113 Views

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че българите ще бъдат принудени да предплащат енергията. Това стана ясно по време на дебатите относно ветото на президента върху промените свързани със Закона за енергетиката.

ЕРП-тата, т.е. електроразпределителните дружества следва от юли месец 2024 година да купуват ток на пазарни цени, а те да препродават на домакинствата по фиксирани тарифи.

Очаква се да получават компенсации за разликата.

Предвидено е от края на 2025 година всички домакинства да преминат изцяло на свободния пазар на ток, според заложените промени в закона.
При почти празна пленарна зала бяха проведени дебатите по отношение ветото на президента, а в крайна сметка същото бе отхвърлено.

 

 

133 депутата от партиите – ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ, ДПС подкрепиха предложените промени в закона. 49 от народните представители гласуваха против, те са представители на партиите Възраждане, БСП и Има такъв народ.

Какво се случва? От средата на 2024 година следва ЕРП-тата да закупуват ток на пазарни цени, а после да го продават на домакинствата.

Към момента битовите абонати разполагат с дълъг срок, в който могат да заплатят своите сметки.

Това означава, че ЕРП-тата следва да имат огромни оборотни средства, за да могат да платят първо тока и после да чакат домакинствата да заплатят своите сметки или съответно да искат от хората авансови плащания на тока.

Към момента все още няма яснота каква схема на плащане ще бъде приложена.

Материалът Пълен абсурд или добра идея? Домакинствата да плащат авансово за ток е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!