img

Фирма гигант напуска България. Затварят голям завод, стотици хора без работа

/
/
/
119 Views

Един гигант напуска България.

Американската компания за електроника „Sanmina Corp”, която през 2021 г. закупи завода на немския гигант за осветителна техника „Osram” в индустриална зона Пловдив, ликвидира изцяло производството си край града под тепетата. От наследените над 800 служители от завода за ocвeтитeлнa тexниĸa, вече са останали буквално една шепа хора, предаде Трафик нюз.

През изминалия месец американската компания Sanmina Corp, която е една от най-големите производители на електронни продукти в света, е уволнила близо 80% от служителите си в предприятието.

Към момента са останали само около 60 работници, повечето от които са си пуснали болнични, за да протакат уволнението. Цялото производство и всичко останало вече е ликвидирано, коментираха запознати пред TrafficNews.

 

 

Дружеството “Sanmina Corp”, или както е известнo у нас „Санмина България” придоби завода преди малко повече от 2 години заедно с всичките служители, инвентар и оборудване от „Оsram”.

Немският гигант oтĸpи базата си в Бългapия в края на 2017 г., като инвестицията в него беше 50 млн. лв. Предприятието обаче се задържа в България само 3 години.

Тогава от дружеството разясниха, че продажбата няма общо с коронакризата, която засегне целия свят, а Osram е преразгледала своя модел на работа заради промени на пазара на осветление.

В момента не само България, но и цяла Европа понася ударите на рецесията след пандемията от коронавирус и последиците от войната в Украйна. Големите компании в цяла Европа са принудени да съкращават или замразяват наемането на служители и да свиват производствата си.

По неофициална информация очакванията за международните производствени предприятия с фабрики в икономическите зони на Пловдив е в следващите месеци да има съкращения на между 10-30% от персонала. Очаква се това да засегне основно работниците на ниско ниво, а не администрациите.

Материалът Фирма гигант напуска България. Затварят голям завод, стотици хора без работа е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!