img

Извънредно! Газпром си тръгва от България, продава бензиностанциите

/
/
/
135 Views

През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” в България са били 34, а през тази бройката им намалява на 23.

Газовата компания търси купувач за

бензиностанциите у нас

„Газпром” първи си тръгва от бизнеса с горива в България, въпреки че натискът през последните седмици е върху “Лукойл”.

 

 

Сръбската “Нис петрол”, през която “Газпром” развива петролния си бизнес, е обявила веригата бензиностанции у нас за продан. Компанията е изготвила кратко описание на бизнеса си, в което се посочва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база. Казва се още, че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база.

Необвързващи оферти се чакат от потенциалните купувачи до 23 ноември тази година.

От финансовия отчет на българския клон на “Нис петрол” за 2022 г. става ясно, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лева. През 2021-а е била 5,6 млн. През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром” у нас са били 34 – 22 собствени и 12 под наем. През тази година бройката им намалява на 23, защото са прекратени част от договорите за наем. Например в Пловдив през пролетта на тази година “Газпром” остана само с три бензиностанции. От края на април другите пет обекта вече се стопанисват от “Шел България”.

В бизнес плана за 2023 г. на “Нис петрол” за България е записано, че се очакват продажби за близо 79 млн. лева, което е два пъти по-малко от тези през 2022 г.

Според участници на петролния пазар максималната цена, която руската компания може да вземе, е към 100 млн. евро, като в нея се включва и петролната база. Ако има сделка, това ще означава, че “Газпром” изцяло се оттегля от енергийния пазар в България, след като през пролетта на 2022 г. спря доставките на природен газ.

Материалът Извънредно! Газпром си тръгва от България, продава бензиностанциите е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!