img

Времето съвсем се чална: Живакът удря 30 градуса в сряда, а после…

/
/
/
140 Views

Въздушната маса над Балканите отново през следващите дни ще се определя от серия атмосферни смущения, преминаващи над Централна и Северна Европа. Вятърът ще се задържи от запад, и с него ще прониква по-топъл въздух.

Времето ще е с разкъсана висока облачност. Най-топло очакваме да е в понеделник и вторник. Температурите ще се повишат и ще са с почти летни стойности. След вторник очакваме промяна на времето и нов студен атмосферен фронт, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

 

Времето във вторник и сряда

През деня във вторник облачността ще се разкъса и ще намалее до слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили. Дневните температури чувствително ще се повишат. Очакваните максимални ще са между 28-30°С. След обяд от запад облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу сряда на изолирани места в западната половина от страната ще придружен от слаб дъжд. Възможно е да прегърми.

 

 

Коренна промяна на времето очакваме от сряда и според двата модела (GFS и ECMWF) ни предстоят нови валежи от дъжд и по-трайно понижение на температурите.

През деня в сряда облачността ще се увеличи и на изолирани места, предимно над планинските райони от Западна и Централна България ще превали дъжд. Ще има условия и за значителни валежи към края на деня над Южна България, като на места в следобедните часове и ще са съпроводени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него температурите ще се понижават.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда 

В четвъртък, облачността от запад ще се разкъса и ще намалее, а вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между 4°С и 10°С, а максималните – между 17°С и 22°С. Отново хубаво време очакваме в петък. Ще бъде предимно слънчево. Промяна на времето очакваме в  събота. Тогава  облачността ще се увеличи, но ще е предимно средна и висока, а към края на деня ще започнат валежи от дъжд. В неделя според (GFS ) очакваме валежи от дъжд

Прогнозата е изготвена на 28.10.2023 г. по текущи данни на GFS и ECMWF.

Идеята на седмичните прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации.

Материалът Времето съвсем се чална: Живакът удря 30 градуса в сряда, а после… е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!