img

Как всъщност се открива безплатна банкова сметка? Оказа се, че хората се сблъскват с много капани и проблеми!

/
/
/
148 Views

Диана Ковачева, омбудсман, изпрати сигнал до управителя на БНБ заради множество оплаквания, които са се срещнали с неясната и усложнена процедура по откриване на така наречените безплатни банкови сметки. Тя е сезирала още Асоциацията на банките и финансовото министерство.

Наскоро въведената сметка те не могат да използват, заради знайни и незнайни усложнения и трудности

И така сметката, която е без такси, и е задължителна, остава само на хартия. Тя е предназначена за получаване на заплати, помощи, стипендии и всякакви плащания от държавата. Оказва се, че банките си добавят всякакви изисквания и правят процедурата много сложна. Правят процедурата сложна, което се оказва непреодолимо предизвикателство. Особено за хората с увреждания и пенсионерите.

Например банките изискват многократни посещения на офис за откриването на такава сметка

Подаваш заявление за тази сметка за основни операции, след това трябва да занесеш и служебна бележка за размера на доходите. След това карат хората да отидат отново, за да си вземат картата. Трябва да изпратят уведомление и до работодателя си за тази сметка, ако работят на заплата. Или пък до НОИ, ако се отнася до пенсии и някои обезщетения. Както и до социално подпомагане, училището, университета и прочие, в зависимост от това какви пари ще получават.

А именно тази сметка, според директивата на ЕС, трябва да е за улеснен достъп без препятствия до банкови услуги!

Омбудсманът призовава да се въведе облекчен ред. Това може да стане по много начини. Например да има възможност за преобразуване на съществуваща сметка в такава за основни операции. Трябва да се направи, така че отварянето да е възможно онлайн, не само с посещение на банката. Възможно е да се въведе служебно получаване на информация, както и подаване на такава, поне за някои неща.

Ковачева призовава отговорните лица и институции да свършат работата си, като очаква становища в законовия срок.

Материалът Как всъщност се открива безплатна банкова сметка? Оказа се, че хората се сблъскват с много капани и проблеми! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!