img

Магнитни бури ни удрят до дни, плазмен облак се отдели от Слънцето

/
/
/
153 Views

В момента Земята е в плен на магнитна буря. Предвижда се събитието да продължи до днес – 15 септември 2023 г., но тези прогнози може да не са точни. Възможно е смущенията да се разпространят и през уикенда. 

Причината е, че преди няколко дни от Слънцето се е откъснал облак от плазма и е полетял към Земята. Скоростта на плазмения поток е ниска, така че плазмата се задържа в близост до нашата планета.

 

Бурята не изглежда силна, само 4 точки (максимум 9) – но не се оттегля. Ако погледнете графиките на космическото време, ще видите резки пикове на всеки няколко часа. Или пълно спокойствие, или направо избухване.

Въпреки че бурята е доста слаба, тя предизвика интензивни полярни сияния, които се наблюдаваха на доста места в света. Явлението се оказа особено красиво в сряда вечерта, когато всичко започна. Първо пламна около 22 часа, след това се повтори сутринта.

През есента и пролетта слабите бури все още причиняват забележими полярни сияния. Причината е, че Земята гледа към Слънцето право, перпендикулярно, нейният екватор е обърнат право към дневната звезда.

Това позволява на космическата радиация и плазмата да проникнат по-дълбоко в ниските географски ширини. Обикновено цялото това богатство, уловено от земното магнитно поле, се разрежда над магнитните полюси, но около равноденствията шоуто се оказва много по-пъстро.

Лекарите призовават да не се паникьосвате и да не се потопите в психосоматика. Има отрицателно въздействие на магнитните бури върху здравето, но то е почти незабележимо през топлия сезон, когато тялото се подхранва от слънчева светлина и имунната система е силна.

В допълнение, най-ярките преживявания се дават на тези, които следват календара на космическото време и често „усещат“ буря, въпреки че не се е случила. Хронично болните обаче традиционно се съветват да бъдат внимателни и особено детайлно да следват предписанията, предписани от лекаря. Другите хора не трябва да се притесняват.

Материалът Магнитни бури ни удрят до дни, плазмен облак се отдели от Слънцето е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!