img

Шофьорите не са на себе си след тази вест, какво се случва с цените на бензина и дизела

/
/
/
217 Views

Горивата по родните бензиностанции ще продължат да поскъпват и през следващите седмици, с което ще се запази тенденцията от началото на лятото.

Цените в България неизменно вървят нагоре от началото на месец юли насам, като бензин и дизел под 2,80 лв/л. вече почти не се срещат по бензиностанциите.

 

Към момент област Пловдив е първенец по най-евтино гориво в страната. Цените на бензин и дизел по бензиностанциите под тепетата са средно с 3 ст. по-ниски от тези за страната. На второ и трето място в своеобразната класация са областите Шумен и Пазарджик.

Най-скъпи горива в страната се предлагат в Смолян, Кърджали и Плевен, пише trafficnews.bg.

На този фон продължава да се повишава и цената на петрола в световната търговия. Вчера средната цена на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се покачи до 92,97 долара за барел, което е и най-високата стойност за 2023 година. За последно цената на петрола мина 94 долара за барел през ноември миналата година, а само до преди 3 месеца цената му беше 74-75 долара за барел.

Припомняме, че в началото на август средната цена на бензин А95 и дизел бе все още под 2.60 лв. за литър, след като през юни и юли държеше средни нива от 2,55-2,56 лв., а дизелът се продаваше за 2,45-2,46.

В момента средната цена за страната за литър бензин А95 е 2,81 лв, а за дизел със стотинка повече. Газта се продава средно за 1,18 лв., а килограмът метан се търгува за 2,02 лв. Това показва справка на специализирания сайт фуело.

Според платформата, само за месец, увеличението при най-масовия бензин е с 0,11 лв/л. (4,07%), а при дизела с 0,16 лв/л. (6,02%). При газта скокът в цената е с 0,05 лв/л. (4,42%), метанът е поскъпнал с 0,01 лв/л. (0,5%).

Тенденцията и при четирите вида горива е към повишение на цената.

Преди по-малко от две седмици, когато цената на петрола се колебаеше около 85 долара за барел, Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация каза, че е възможно до края на годината черното злато да достигне 100 долара за барел, но въпреки това изрази мнение, че цените на горивата у нас няма да надвишат 3 лева за литър.

Материалът Шофьорите не са на себе си след тази вест, какво се случва с цените на бензина и дизела е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!