img

„Клошар“ уби Ники-Антонио пред очите на 11 г. дете и още десетки хора в София

/
/
/
249 Views

Поръчково убийство, в което по чудо не загина дете, потресе София преди 2 години с наглостта си. Пред очите на десетки хора килър пусна два куршума в слепоочието на бизнесмен, който чака на светофар на „Симеоновско шосе“ и спокойно се оттегли от мястото. На предната седалка до него в джипа му, е седяло 11-годишно момче, което е живо, само защото куршумите заседнали в главата на жертвата.

Денят е 6 април 2021 г. Трафикът в София е натоварен, въпреки че часът е около 20. По традиция на „Симеоновско шосе“ има задръстване от автомобилите, слизащи от Околовръстното.

 

На кръстовищата стоят клошари и наркомани, които се опитват да изпросят някой лев от чакащите шофьори. Във фаталната вечер никой не обръща внимание на един от дрипавите мъже, който се върти наоколо още от следобед – вече 4 часа. На червения светофар спира джип „Mercedes-Benz G 350 AMG/Edition 1“ – кубче.

Зад волана е 46-годишният бизнесмен Николай Дракополов. Докато шофьорът чака да светне зелено, към джипа се приближава клошар, вади изпод дрипите си пистолет и стреля два пъти през стъклото откъм седалката на водача. И двата куршума са смартоносни – в главата. На предната седалка до жертвата е е 11-годишният син на приятелката на Николай, която е с КОВИД и затова не пътува с тях. Детето остава невредимо, но е силно стресирано.

Килърът спокойно се отправя по преките пътечки между мостовете с отклонения на Околовръстното и изчезва, а шофьорите, пред очите на които е извършено убийството, звънят на 112. Пристигналите екипи от Спешна помощ само установяват смъртта.

Цяла нощ полицаи с кучета търсят следи от стрелеца, който е потънал вдън земя. Ясно е едно – убийството е подготвяно внимателно и е извършено по най-простия, но и най-сигурен начин. На метри от лобното място на Дракополов е автокъщата „Антонио ауто“, където той продава автомобили, но изходът от нея е към локалното на Околовръстното в посока към Бистришко шосе.

Килърът внимателно е изучил маршрута, по който жертвата пътува всеки ден и е избрал най-подходящото място за убийството, станало пред десетки очевидци. За убиеца е било ясно, че жертвата винаги прави обратен завой именно на кръговото за Бистрица и се връща към Симеоновско шосе, откъдето се спуска към центъра на София.

Дракополов обаче всеки ден си тръгвал по различно време. Затова разследващите са категорични, че е имало втори човек, който е следял жертвата през деня и е подал сигнал на килъра кога и накъде тръгва Дракополов.

Иначе през деня на убийството Николай ходил на няколко места из София, включително в банка и в офис, но после се прибрал невредим в автокъщата. Докарал и детето, с което после тръгнали да се прибират.

Само през нощта срещу 7 април са разпитани 35 човека, свидетели на кървавата екзекуция и близки на убития. Прегледани са и видеорегистраторите на автомобили, които биха могли да запечатат стрелбата, лицето или фигурата на клошара, обикалял 4 часа на кръстовището. Всичко това – без резултат.

Николай Дракополов е криминално проявен, но не се е страхувал за живота си, става ясно от разпитите на близки и познати. Според тях той не е получавал заплахи и затова ходел без охрана. Убитият е известен още с прозвището Ники-Антонио. Над 15 години официалният му бизнес е бил  внос на автомобили втора ръка от Западна Европа. Търгувал предимно със среден и висок клас коли.

В началото имал съдружници, с които притежавали и няколко автовоза, но се разделили. Така бившите му партньори поели работата с автовозите, а за Дракополов останала продажбата на колите на нашия пазар. Преди 2004 година мъжът има над 20 криминални регистрации за различни престъпления, но нито една присъда.

Източници от ъндърграунда твърдят, че Драгополов е имал конфликт с други вносители на автомобили, които участвали в схеми за укриване на ДДС и дори бил готов да стане защитен свидетел срещу тях.

Според разследващи, това може да е една от причините за разстрела. Втората версия за мотив е информация на партньорски служби, че мъжът е бил сред гарантите за транзит на задържани наркопратки. Не се изключва Дракополов да  е влязъл в трафика на кокаин и за това да е платил с живота си.

В бизнеса си обаче Николай е бил много предпазлив. На негово име няма нито една регистрирана фирма. Регистрираната му през 2012 г. фирма му се води на името на бивш полицай.

След това е прехвърляна няколко пъти на други собственици, все подставени лица, много от които са ползвани и от бившите му партньори. Дракополов не фигурира в нито един документ на дружеството и няма участие в други. След раздялата с бившите му партньори, стартирал бизнеса си наново, вече с друго дружество. Собственик и управител отново не е той, а приятелката му Димитрина.

Поръчковото убийството не е разкрито вече 2 години и половина. Според криминалисти, колкото повече време минава, толкова по-малка е вероятността да се стигне до извършителя или до поръчителя.

Членувал в полицейска организация

С крими досие имал карта на експерт по сигурност

Дракополов имал сертификат за членство в Международната полицейска организация ИПО.

Николай Дракополов е имал карта на Международната полицейска организация със седалище в Милано. Това е неправителствена организация, основан от бившия сръбски депутат Илия Животич.

Там е публикуван и сертификат на българина, който го представя като експерт по сигурността. Картата е била валидна до март 2022 г. ИПО е неправителствена организация и няма изисквания кандидатите да са бивши или настоящи служители на реда, какъвто Николай Дракополов никога не е бил. Организацията има офиси в няколко държави, включително у нас.

Тя се занимава предимно с провеждане на обучения, изготвяне на анализи и връзки между правоохранителните органи и гражданското общество. Има изискване кандидатът да е с чисто съдебно минало и не е ясно кой и защо в България е дал удостоверение на Дракополов, че няма крими досие и дали изобщо от ИПО са му искали такова.

Материалът „Клошар“ уби Ники-Антонио пред очите на 11 г. дете и още десетки хора в София е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!