img

Лоши сме ние, хората! Мародери налазиха Царево, а има и опасност от зарази

/
/
/
99 Views

Полицейски екипи извършват охранителна мисия в зоните със собственост, която е била повредена или унищожена от наводнението, с цел предотвратяване достъпа на мародери и последвалите от тях щети в Царево, съобщи МВР. Властите също така следят за възможни свлачища в рисковите райони на общината.

Два от екипите на Зоналното жандармерийско управление в Бургас извършват патрули в районите на село Лозенец, комплекс „Оазис“ и комплекс „Арапя“, докато третият екип се намира на КПП – река Караагач.

Екип от полицейското управление в Царево, снабден с граничен полицейски кораб, извършва патрулиране на морската акватория край Царево с цел откриване на опасни предмети, които са са попаднали в морето. Пешеходни патрули правят обход по крайбрежието на къмпинг „Арапя“ и „Нестинарка“.

Трафикът по пътя Синеморец – Ахтопол – Царево все още се осъществява по обходен маршрут през къмпинг „Нестинарка“.

 

 

В по-късни часове се очаква да бъде възобновено движението по основния път и възстановен в нормален режим.

В района на Царево и къмпингите продължават усилията за почистване на отломките след наводнението, като възникват и нови предизвикателства. На къмпинг „Арапя“ се извършва събиране на отломките и се предприемат усилия за възстановяване на обектите. Мястото е било силно засегнато, и на пясъка все още се намират каравани и леки автомобили, които са били отнесени от водата.

Хората са обезпокоени и поради факта, че част от караваните са получили съобщения от Общината на Царево, според които трябва да бъдат преместени в рамките на три дни, но без да са получили ясни инструкции за начина и условията на това преместване.

„Тази каравана е тук вече 30 години. Вложихме много труд и обич в нея, както и значителни суми пари, обясни Валентин Геасбейли.

Сутринта, къмпингът получи известие от Общината на Царево, съгласно което караваните трябва да бъдат преместени в рамките на три дни, но без да са получили ясни насоки как точно да се извърши това преместване и кой ще го финансира.

Според кмета на Царево, това решение се приема с оглед на сигурността. „Някои от тези хора вече са се сблъскали с подобни мерки в миналото и са се явили на съдебни процедури. Считаме, че трябва да се спазват законите“, заяви той.

Отбелязва се, че липсва ясна законова рамка за местоположението на караваните, както и че в засегнатите квартали на общинския център се сблъскват с проблеми в свързани с изхвърлянето на отпадъци.

„Още нямаме яснота от Общината и затова не бързаме да изхвърляме боклука. Просто събираме го около контейнерите“, коментира Светослав Тодоров.

Съгласно жителите на квартала, в боклука се изхвърлят и електроуреди и мебели. „Моят апартамент е тотално празен. Изнасяме калта и боклука, но към момента не знаем къде точно да го изхвърлим“, добави Светослав Топчиев.

Общината е предоставила само един контейнер, но не е предоставила ясни насоки за това как точно боклукът ще бъде извозван. Резултатът е, че боклукът продължава да се натрупва в района.

„Камионът се развали и е на ремонт. Това се случва, защото машините не са вечни. Надяваме се да бъде ремонтиран и да ни бъде предоставен нов камион възможно най-скоро“, заяви Топчиев.

Хората също така не знаят къде точно да изхвърлят отпадъците, включително тинята и калта, изнесени от техните домове след наводнението. „Нямаме информация от органите на общината относно това къде точно трябва да изхвърляме всичко това“, посочи той.

В община Царево съществува реална опасност от разпространение на инфекции поради нарастващите проблеми с управлението на отпадъците.

Материалът Лоши сме ние, хората! Мародери налазиха Царево, а има и опасност от зарази е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!