img

Сини сливи – лекар разкри какво се случва с холестерола ви, ако ги ядете всеки ден

/
/
/
74 Views

Сините сливи са едни от най-полезните плодове. Интересно е, че дори сушени те запазват всички полезни свойства и хранителни вещества, характерни за свежите плодове.

Според руския лекар Лиза Афинская консумацията им се отразява положително върху нивата на лошия холестерол. Достатъчно е всеки ден да ядете по 50 грама от плода, за да ги свалите. 

Експертът препоръчва този плод като изключително полезен най-вече за възрастните хора.

Други ползи от сините сливи

Външният ни вид се променя с годините: появяват се сиви коси, кожата става по-суха и тънка, а по кожата се появяват бръчки. Тялото остарява както външно, така и вътрешно. Що се отнася до последните промени, почти невъзможно е да ги забележите. Също така с напредването на възрастта междупрешленните дискове се износват и костите отслабват – възрастните хора често страдат от дефицит на основни витамини и минерали.

В тялото на възрастен човек има 206 кости и всяка от тях се нуждае от непрекъснато снабдяване с определен комплекс от вещества. Структурата на скелета се влияе значително от нашия начин на живот и хранене. Следователно това, което ядем, може както да укрепи, така и да разруши костите ни. Един плод, или по-скоро сушен плод, може значително да помогне на костите ни – става въпрос за синята слива.

„Тя е истинска суперхрана за костите. Този плод заслужено печели лаврите на най-добрия плод за костно-ставния апарат. Синята слива съдържа много важни вещества, които защитават костите: витамин К, магнезий, калий, бор, мед и полифеноли. Други сушени плодове (сушени кайсии, стафиди, сушено манго и други) нямат такива свойства в полза на костите “, казва експертът. 

Само 5-6 парчета от плода на ден предпазват от загуба на костна маса. Консумацията на 10-11 парчета от него на ден увеличава костната маса.

„Имате нужда от 50 грама от този плод на ден, за да намалите холестерола и маркерите за възпаление в тялото“, казва още експертът.

Този сушен плод помага за подобряване на работата на червата. Той също така е невероятно богат на антиоксиданти в сравнение със сушените кайсии, червените боровинки, фурмите и стафидите.

Преди употреба всички сушени плодове трябва да се измият добре, дори ако ви се струва, че са чисти и няма петна по тях.

Задръжте сушените плодове за известно време в гореща вода – тя частично ще абсорбира вредните вещества, съдържащи се в тях.

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Материалът Сини сливи – лекар разкри какво се случва с холестерола ви, ако ги ядете всеки ден е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!