img

Един зеленчук разрежда кръвта и намалява риска от тромбоза – ежедневната му консумация разрежда кръвта със 70%!

/
/
/
159 Views

Ежедневната употреба на това естествено „лекарство“ няма да предизвика негативни странични ефекти върху човешкото тяло.

Коронавирусната епидемия, бушуваща за втора поредна година по света, провокира сгъстяване на кръвта при по-голямата част от възстановените от смъртоносна инфекция и съответно повишен риск от образуване на кръвни съсиреци в съдовете. Доматите могат да бъдат чудесен начин за лечение. В крайна сметка доматите допринасят за разреждането на кръвта и по този начин намаляват риска от тромбоза. Шотландски изследователи стигнаха до това заключение.

В експеримента участваха 200 доброволци. Според резултатите от теста ежедневната консумация на домати „разрежда“ кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците. Изследователите приписват този резултат на наличието на антитромботични елементи, флавоноиди, в плода.

В допълнение, високото съдържание на ликопен поддържа здравето на клетките. Доматите също така предотвратяват заболявания на сърдечно-съдовата система, полезни са за предотвратяване на рак, помагат в борбата с възпалението, подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А.

Препоръчително е да се използват домати, както пресни, така и термично обработени. Струва си да се отбележи, че в резултат на това техните полезни свойства само ще се увеличат.

„След две минути варене или пържене количеството на полезния ликопен се увеличава. И така, най-голямото му количество в доматеното пюре е до 1500 милиграма на килограм “, обяснява Оксана Видря, диетолог

А благодарение на съдържанието на бета-каротин, полезен е и прясно изцеденият доматен сок.  Един домат или седем чери домата ще са достатъчни на ден.

Материалът Един зеленчук разрежда кръвта и намалява риска от тромбоза – ежедневната му консумация разрежда кръвта със 70%! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!