img

Нов удар по джоба! Да си купиш стаж за пенсия вече излиза по-скъпо

/
/
/
149 Views

Закупуването на стаж за пенсия скочи насред лятото, при това с доста сериозна сума. Причината е, че макар и седем месеца след началото на годината, в осигуряването ни настъпиха промени заради влизането в сила на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г.

С него минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, тютюнопроизводителите и земеделските стопани се изравняват с новата минимална заплата (780 лв.).

Досега доста безпрецедентно те бяха по-ниски от нея, тъй като останаха на нивото на миналогодишната минимална заплата (710 лв.). Това се получи, тъй като заплатата се определя от правителството и не се нуждае от бюджетни закони, но осигуровките се определят в закона за бюджета на ДОО и депутатите успяха чак сега да приемат бюджетите на държавата.

С новите осигурителни прагове се увеличава и закупуването на стаж за пенсия. Човек има право да си добави максимум 5 години стаж, като в тях влиза времето на обучение във висше или полувисше образование и времето на докторантурата. Ако например вече са купени периоди на обучение, които са по-малки от 5 г., то може да се откупят още месеци само за разликата до 5 г.

Размерът на вноската е 19,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. До вчера това означаваше 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, а от днес сумата става 154,44 лв.

През 2022 г. от тази възможност са се възползвали 4093 души, като средният закупен период е 23,33 месеца,т.е. около 2 г.

С влизането в сила на новия бюджет се увеличава само едно обезщетение – за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. То се увеличава със задна дата от 1 януари, като отново се изравнява с минималната работна заплата, въпреки че това създава случаи при някои жени втората година на майчинството да е по-високо платена от първата (замисълът на закона е точно обратният, да насърчи жените да се връщат по-бързо на работа). Същото е обезщетението и за бащите, които вече имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица остават без промяна – 18 и 85,71 лв. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв. Промени в условията за отпускане на обезщетенията няма. Първите три дни от болничния остават за сметка на осигурителя, а НОИ се включва от четвъртия ден нататък.

Болничните все така ще се изчисляват на база 18 месеца назад, а обезщетенията за бременност и раждане и безработица – за 24 месеца назад. Обезщетението за бременност и раждане ще се изплаща 410 дни, както и досега.

Материалът Нов удар по джоба! Да си купиш стаж за пенсия вече излиза по-скъпо е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!