img

Адвокат към шофьорите: Задължително давайте биологична проба и не подписвайте протоколи за доброволно предаване на колaта си

/
/
/
132 Views

Aдвoкат Силвия Петкова коментираме влезлите в сила във вторник промени в Наказателния кодекс, касаещи транспортните престъпления.

Няколко съвета към водачите на МПС:

винаги, когато се съмнявате в показанията на дрегера за алкохол или на теста за наркотици, дайте биологична проба (кръв и урина).

Това трябва да направите независимо колко настойчиво полицаите Ви убеждават да не давате такава проба (ще стане по – лошо, ако дадете; всичко ще свърши по – бързо, ако не дадете и др. под. – това са полицейски трикове; биологичната проба е Ваше право).

 

 

особено важно при положителен тест за наркотици, когато не сте употребили или сте употребили дълго време преди да шофирате:

НЕ подписвайте протокол за доброволно предаване на автомобила си. Полицейските служители масово ще се опитат да Ви убедят как имате задължение да го направите или пък, че за Вас ще бъде по – добре.

Няма такова нещо. Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да Ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване.

ВАЖНО! Ако подпишете протокол за доброволно предаване на автомобила си и след няколко месеца биологичната Ви проба се окаже отрицателна, няма да се активира правото Ви на обезщетение за оставането без автомобил.

Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите.

И пак да повторя:

1/ задължително давайте биологична проба;

2/ не подписвайте протоколи за доброволно предаване на автомобили.

Текстът е от страницата на адв. Петкова във фейсбук.

Материалът Адвокат към шофьорите: Задължително давайте биологична проба и не подписвайте протоколи за доброволно предаване на колaта си е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!