img

Шофьорите плачат! Бензинът и дизелът поскъпват още до дни!

/
/
/
96 Views

Бензинът и дизелът може би ще поскъпнат с още 8-9 ст. за литър, каза Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), цитиран от „Труд“.

Проблемът е, че поскъпват готовите горива, продавани от рафинериите, обясни той. Не се знае точно колко време ще продължи това. Някои от рафинериите в Европа са спрели работа заради планов ремонт, а в други извършват непланирани ремонти. Това води до свиване на предлагането на готови горива в Европа на фона на повишено търсене в сезона на летните пътувания. Надявам се до две седмици недостигът на горива да отшуми, каза Бенчев.

 

През последните десетина дни цените на бензина и дизела вече нараснаха с около 10 ст. за литър. Средната цена на бензина А95 достигна 2,66 лв., а на дизела – 2,58 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. С предстоящото увеличение на цените бензинът ще поскъпне до около 2,75 лв. за литър, а дизелът до около 2,67 лв.

Сред причините за поскъпването на горивата е повишението на цената на петрола. Цената на петрола сорт Брент нарасна до 85,5 долара за барел, при положение че преди месец беше около 70 долара за барел. Причината за това е, че Русия и страните от ОПЕК намалиха квотите си за добив, а наред с това потреблението в Китай нарасна, обясни Светослав Бенчев.

В Европа потреблението на горива също е нараснало заради летните пътувания. До края на месеца петролът вероятно ще се стабилизира до около 85-90 долара за барел, каза Светослав Бенчев. Но някои инвестиционни банки прогнозират поскъпване до 96 долара за барел до края на годината, продължи той.

Пропан-бутанът (или втечнен нефтен газ – LPG) поскъпна с 20 ст. само за два дни и средната му цена достигна 1,09 лв. за литър. Причината за това е, че от 1 август с влизането в сила на бюджета за 2023 г. беше премахната нулевата акцизна ставка за него. С решение на парламента акцизът за пропан-бутан беше върнат на 340 лв. за 1000 литра. Метанът също поскъпна заради връщането на акциза, но увеличението на цената му е минимално. Средната цена на метана нарасна до 2 лв. за кг.

За есента и зимата е трудно да се прогнозира какви ще бъдат цените на горивата, каза Бенчев. “Пазарът е изключително нервен, стресиран. Гледа всяко едно събитие по света”, заяви той. Няма да видим цени на горивата от 3 лв. за литър, каза Светослав Бенчев. Той посочи, че всичко относно цените на горивата се управлява от пазарните процеси.

В последните години не е имало лятно поскъпване на горивата. Сегашното повишение на цените се дължи на поскъпването на нефта и на готовите горива, продавани от рафинериите. По думите му повишаването на цените на горивата се е забавило, тъй като цената на суровия петрол е нараснала преди няколко седмици.

Целият петролен бранш е чувствителен какво се случва на голямата геополитическа сцена, каза Светослав Бенчев. От справките на Европейската комисия за цените на едро се вижда, че в съседните държави Румъния и Гърция производствените цени са с между 15 ст. и 25 ст. за литър по-високи.

Според Светослав Бенчев едно премахване на дерогацията за внос на руски петрол ще изравни цените на това, което произвежда “Лукойл”, и това, което произвеждат в другите държави. Той добави, че България без работеща рафинерия, независимо кой я оперира, трудно ще се справи и ще настъпи доста сериозна криза на доставките на горива в страната.

Материалът Шофьорите плачат! Бензинът и дизелът поскъпват още до дни! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!