img

Съдийката Гьонева, пуснала касапина Георги на свобода, с безумни обяснения за леката телесна повреда

/
/
/
171 Views

Нямам правомощията да коментирам съдебния акт. Запознал съм се с него и съм го прочел, убеден съм, че съдебният състав е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния акт, който е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители от Окръжна. Това заяви председателят на Окръжен съд – Стара Загора Красимир Георгиев.

Съдийката Татяна Гьонева от Окръжен съд – Стара Загора, чиято снимка вече обиколи социалните мрежи, коментира пред медиите защо делото е било квалифицирано като „лека телесна повреда“.

 

„Докладчик съм по делото, което представих и на състава, когато се оттеглихме на тайно съвещание. Става въпрос за обвиняем, който е подведен под наказателна отговорност за средна телесна повреда на Дебора Михайлова. Трябваше да обсъдим доказателствата, които сочат не само съпричателност на обвиняемия, но и да подплатяват наличната квалификация, за която е привлечен по НК. Имаме конкретика. Привлечено е лице като обвиняем по чл. 129, ал 2. В този случай следва да отсъдим, съдейки по заключението на съдебния медик, чиято компетентност не оспорвам, дали покрива някои от нараняванията, които се покриват в чл. 129“, каза тя.

„Установени са наранявания, които поотделно и съвкупност сочат разстройство на здравето, но не и опасност за живота. Колкото и стряскащо за общността да бъде, то се квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота. Ние не установихме това. Доказателствата не подплатиха квалификацията за средна телесна повреда. Тези производства са бързи“, уточни Гьонева.

„Нямаме правомощия допълнително да изследваме предмета на експертизата. Производствата са незабавни, а не бързи. Ние незабавно се произнасяме. Ние разбираме също чисто човешката реакция, не сме роботи, а хора. Нашата работа е да видим какви доказателства има към момента и въз основа на закона можем ли да потвърдим такова решение със сериозна мярка. Ако е неправомерно задържан, след това има други производства и пак ние ще сме виновни“, заяви тя.

Гьонева сподели, че не знае дали има забавяне по делото, но ако има – то ще е заради други институции.

„Видели сме снимките и се надявам да ме разберете – ръководим се от медикобиологичния доклад, който е даден от съдебна експертиза. Притесних се. Целият състав се притесни. Имаме конкретни доказателства и обвинение. Няма как да работим с предположения“, каза тя.

Съдебната експертиза е категорична – тези наранявания са лека телесна повреда.

„Хората, които ме познават, знаят какъв човек съм и искам да отразявате и нашите успехи. Обичам работата си. Ние сме против насилието и бях потресена от твърдението в медиите, че съдиите едва ли не толерират насилието. Наскоро имаше младеж, който извърши такова насилие, което бе установено като средна телесна повреда и повярвайте ми, беше задържан“, заключи Гьонева.

Материалът Съдийката Гьонева, пуснала касапина Георги на свобода, с безумни обяснения за леката телесна повреда е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!