img

Няма телефон и не гледа телевизия: 14-годишно дете гледа кози и чете по цял ден, а сега всички го аплодират заради този успех!

/
/
/
148 Views

Мохамед Халил Язар (14 г.) живее със семейството си на платото Акдаг, близо до турския град Елазиг. Всеки ден се грижи за кози, но не се отказва от ученето, затова не изпуска книгите от ръцете си.

През последните няколко дни турските медии писаха много за трудолюбивия тийнейджър , който изкара 494 точки на приемния изпит и постигна втория най-добър резултат в страната.

овчарче чете

През зимата Мохамед помага на баща си в месарницата, а през лятото играе ролята на овчар на 2500 метра надморска височина. Но това момче не само отглежда кози, но и прави сирене, а междувременно учи и се подготвя за по-нататъшно образование.

Мохамед книга

Сега той постигна страхотен успех и само една грешка го отдалечи от най-добрия резултат на приемния изпит в Турция! Мохамед иска да продължи образованието си и да бъде също толкова успешен в колежа. Най-голямото му желание е да стане хирург, съобщава „Миллиет“.

„Животът на хълма е тежък. Ние обаче вършим тази работа и ни харесва. Имаме крави и кози. Тайната на моя успех е моето семейство. Освен това нямам телефон и не гледам телевизия. И учителите се погрижиха за мен, защото ми купиха книгите, от които имах нужда“, казва той.

Тийнейджърът обясни и как е успял да работи и да учи за приемния изпит:

„Когато извеждам козите на паша, се крия някъде на сянка и чета книги. Вечерта доим кравите, и пак чета, после заспивам. Кандидатствах в осем гимназии и те се намират в Истанбул, Елазиг и Анкара.“

пастир с баща си

Баща му Юджел изтъква колко е горд:

„Живеем в ограничени условия и доходи. Мохамед вършеше моята работа понякога като пастир. Той е получил образованието си в планината, в тези условия”.

Колко упорито и целенасочено в ученето е било момчето издава разказът на директора на тамошното училище Адил Йълдъръм.

„Когато взе таблета, не искаше да играе игри. Другите правеха точно това, но той търсеше книги оттам. Той дори ни даде идеи какви четива да закупим. Иначе много харесва планините и животните. „Може би друга тайна на неговия успех са чистият въздух и храната, които получава“, казва директорът.

Аплодисменти за това невероятно момче!

Материалът Няма телефон и не гледа телевизия: 14-годишно дете гледа кози и чете по цял ден, а сега всички го аплодират заради този успех! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!