img

Адв. Менко Менков заплете мистерията с убиеца на Милен Цветков ВИДЕО

/
/
/
200 Views

В последните десетилития държавното обвинение избягваше практиката да се повдига обвинение с умисъл и присъдите бяха за непредпазливост. Това заяви адвокат Менко Менков по повод присъдата на Криастиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Новото е, че това решение значително добре ще повлияе като превенция на поведението на водачите.

 

Адвокат Менко Менков

Юристът уточни каква е разлика при наказанията за инцидент по непредпазливост и когато управляваме превозно средство и е възможно да ни повдигнат обвинение за умишлено престъпление.

„В единия случай наказанието е от 5 до 15 години, а в другия от 10 до 20 години и доживот“, посочи той и допълни: „Апелирам народните представители да изоставят популистките виждания за безкрайно увеличаване на наказанията“.

По думите му трябва да се наблегне на формулирането на обвинението.

Менков уточни, че има и разлика в това дали управлението на МПС е след употреба или под въздействие на наркотични средства. Той обясни, че още преди 4 години е отправено искане към Народното събрание двете обстоятелства за управление на МПС „след употребата на” и „под въздействието на” наркотици да бъдат разграничени.

„Най-слабият наркотик наречен на царски език – марихуаната. Съберат се на студентския празник, напафкат се и след 10 дни, когато шофьорът се спре, тестът ще отчете, че той е употребявал наркотик, но не е под неговото въздействие, докато при тежките наркотици – кокаин, амфетамин, при тях е под влияние“, заяви Менков в сутрешния блок на Нова ТВ.

Водещият Виктор Николаев пък разказа абсурден случай, свързан с тестовете за наркотици и алкохол:

„Водачка 11 пъти се опитва да даде проба на дрегера и накрая полицаите пишат „Отказва да даде“. Жената вече останала без въздух, има 30 минути да стигне до болница за кръвен тест.

Но полицаите казали в защита на написаното в протокола: „Дрегерът не може да не работи, машината е немска“.

Менков коментира и действията на Кристиан Николов.

По делото няма ясен отговор защо не е натиснал спирачката. Той през цялото време твърдеше, че не е разбрал, че е употребил наркотици. Казваше, че е пил някакви чайчета. Но беше доказано, че е употребил 3 вида наркотици.

При инцидента той не е направил абсолютно нищо, за да го предотврати. Очаквал е, че ще светне зелено. Колите ще тръгнат и той по някакъв начин ще избегне удара.

Но е невъзможно при движение с 99 км/ч. това да се случи. Той е допускал престъпния резултат и се е съгласявал“, каза още Менков.

„В случая трябва да сме удовлетворени заради този пробив в последните 33 г. и ВКС заслужава адмирации при форма на вината за евентуален умисъл“, каза още Менков.

Материалът Адв. Менко Менков заплете мистерията с убиеца на Милен Цветков ВИДЕО е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!