img

Първа помощ при слънчев (топлинен) удар и какво да НЕ правим в никакъв случай

/
/
/
147 Views

Горещото лято не е радост, ако здравето ви е застрашено. Има голяма вероятност да получите топлинен или слънчев удар.

И пиенето на малко вода и престоя в хладна стая може да не са достатъчни за възстановяване. Говорим за това как се различават топлинният и слънчевият удар, как да ги избегнем и как да окажем първа помощ.

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?

Някои хора погрешно смятат, че топлинният и слънчевият удар са резултат от прекарване на твърде много време на открито в горещо време. Но не е така. Топлинният удар може да възникне и на закрито : в асансьор, в баня, в кола, в задушно, непроветрено помещение. В този случай телесната температура става по-висока от 36,6 градуса.

 

 

Освен това плътните синтетични дрехи също могат да допринесат за прегряване. Слънчевият удар се причинява от пряко излагане на ултравиолетови лъчи . Прегряването на тялото е придружено от изпотяване със значителна загуба на вода и соли, което води до сгъстяване на кръвта, затруднено кръвообращение и кислороден глад

Топлинният удар е придружен от сънливост, главоболие, световъртеж. Ако телесната температура се повиши до 40 градуса, може да се появи повръщане. Тогава човекът може да загуби съзнание. Необходима е спешна медицинска помощ.

Слънчевият удар е придружен от главоболие, летаргия, повръщане. Човекът може да загуби съзнание. Последствията от такъв удар могат да бъдат сериозни, до сърдечен арест. В тежки случаи – кома.

ПЪРВА ПОМОЩ

1. Пациентът трябва да бъде преместен на сянка и хладно място възможно най-скоро и да му се даде да пие хладка вода (трябва да пие често, малко по малко и на малки глътки).

2. Потопете пациента в хладка водна баня (18-20°C) или намокрете кожата му с вода със стайна температура (обща хипотермия). Можете също така да поставите лед върху главата, аксиларните и слабините, да ги избършете с алкохол (локална хипотермия).

3. Дайте на пациента да помирише амоняк

4. При нарушено дишане направете изкуствено дишане.

5. Ако почувства гадене, виене на свят, обадете се на линейка.

6. При тежка степен на топлинен удар е абсолютно необходима спешна хоспитализация.

Какво да не правим при слънчев и топлинен удар:

Внезапно охлаждане (незабавно потапяне в ледена баня или поставяне на климатик): охлаждането трябва да става постепенно, избягвайте резки промени в температурата.

Да се пие кафе, алкохолни напитки.

Материалът Първа помощ при слънчев (топлинен) удар и какво да НЕ правим в никакъв случай е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!