img

6 деца направиха немислимото в Пазарджишко, лекари се чудят как да ги спасяват

/
/
/
242 Views

Шест деца са били спасени от лекарите във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Това съобщиха от здравното заведение.

Най-малкото от тях било на 1 година и 11 месеца, а най-голямото на 16 години.

Момиченце на 1 г.


и 11 месеца
 от село Исперихово е закарано в болницата, след като е приело миша отрова. Детето било забелязано от своята майка да дъвче розови зрънца. „Не се знае какво количество от отровата е успяло да погълне, но отравянето с такава отрова е много опасно“, обясни педиатърката д-р Мария Митева.

 

 

 

12-годишно момиче от Белово е прието в Интензивния сектор на отделението, след като по погрешка е приело неизвестно количество разредител за боя. То объркало шише за вода с такова, в което било съхранявано опасното вещество и отпило няколко глътки. Детето е прието в незадоволително общо състояние.

 

16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили след смесването и изпиването на неизвестно количество алкохол (бира, водка и уиски). По-голямото дете е прието с алкохолна кома и в доста тежко състояние.

14-годишно момиче от село Алеко Константиново постъпва в отделението след неуспешен опит да сложи край на живота си. Освен, че е изпило неустановено количество таблетки от три вида медикаменти – Валсартан, Диклак и Но-шпа, е направило опит и да си пререже вените. Прието е в увредено общо състояние, но след приложеното лечение е стабилизирано.

 

13-годишно момче от с. Мало Конаре е намерено от майка си на улицата, отпуснато и пребледняло, неадекватно, с оплакване от задух и сърцебиене. След като е докарано в Спешно отделение, е признало, че е пушило трева.

Не е известно какви точно наркотични вещества е имало в цигарата, която му е дадена да пуши от негови приятели. След проведеното лечение в Интензивния сектор на Второ педиатрично отделение на 17 юли, детето е изписано в добро състояние.

„Всички случаи приключиха благоприятно, но искаме да кажем на родителите, че е необходимо да се провеждат повече разговори с децата. Те няма как да бъдат изолирани от обществото и околния свят, но ако знаят за опасностите от употребата на опасни вещества, ще се замислят и ще знаят как да се предпазват и да не ги употребяват.

 

Що се отнася до токсичните вещества, те трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места, а шишетата, в които са сипани, да бъдат и надписани. Не разхвърляйте из домовете си отрови за гризачи и насекоми, които могат да попаднат в детските ръце“,посъветва още д-р Митева.

Материалът 6 деца направиха немислимото в Пазарджишко, лекари се чудят как да ги спасяват е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!