img

Тези софийски квартали станаха „златни“, ето с колко много скочиха цените там

/
/
/
116 Views

Цените на жилищата в някои столични квартали са нараснали с над 30 на сто за период от една година, показват данни на сайт за недвижими имоти, пише Труд бг.

Най-голямо е поскъпването в райони, към които доскоро е имало по-малък интерес. Но и цените на апартаментите в тях вече са достигнали нивото на по-престижните райони, което обяснява голямото покачване.

 

Например цените на жилищата в квартала “Люлин 7” вече са средно 1834 евро за кв. м., при 1398 евро за квадрат преди година. В “Дружба 1” средната цена на апартаментите е 1561 евро, при 1169 евро година по-рано.

Много голямо поскъпване има и в редица квартали, към които традиционно има голям интерес. Например в “Хладилника” средните цени на апартаментите вече са 2403 евро за кв. м, при 1750 евро година по-рано. В “Зона Б-19” цените вече са 1993 евро за квадрат, при 1536 евро по същото време на миналата година.

Средните цени на имотите в отделните столични райони много зависят от това какви имоти излизат на пазара.

При завършване на нова и луксозна кооперация цените на предлаганите имоти в района нарастват значително. Освен това новите линии на столичното метро също оказват влияние върху цените на имотите.

В резултат средната цена на предлаганите за продажба имоти в квартала “Левски Г” вече са 2591 евро за кв. м, при 2190 евро за квадрат година по-рано.

Много голямо е и поскъпването в “Младост 3”. В квартала средните цени вече са 2062 евро, при 1763 евро за квадрат година по-рано. В “Павлово” поскъпването е от 1455 евро на 2033 евро за квадрат. В “Разсадника” средните цени са нараснали от 1424 евро на 1768 евро за кв. м.

В 24 столични района средните цени на имотите са над 2000 евро за квадрат. По принцип най-скъпи са жилищата в района на Докторски паметник.

Причината за това е, че в района липсва ново строителство и предлагането е ограничено. Цените се диктуват от собствениците на стари апартаменти. Същевременно търсенето е голямо и за излизащите на пазара имоти бързо се намира купувач.

На второ място по най-високи цени на имотите е квартал “Лозенец” с 2940 евро за квадрат. Жилищата в района са поскъпнали с 16% за година.

Топ три се допълва от район “Изток”, където апартаментите струват средни по 2852 евро за кв. м, а поскъпването за година е със 17,6%.

Сред останалите квартали с цени над 2000 евро за квадрат са “Яворов” (2773 евро), Изгрев” (2863 евро), “Мусагеница” (2422 евро) и “Иван Вазов” (2343 евро).

В резултат на бързото поскъпване на имотите през последните години вече няма столични квартали, където средните цени на жилищата да са под 1000 евро на кв. м. Сред по-бюджетните квартали са “Левски В” (1190 евро на квадрат), “Люлин 5” (1226 евро) и “Илинден” (1279 евро).

Най-често купуват хора на 30-45 години

Взимат ипотеки за над половин милион лева

Имаше неестествени оферти

Редица инвеститори продължават да влагат парите си в имоти, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще доведе до покачване на цените.

Все по-често има хора, които взимат ипотечни кредити за покупка на имоти в размер над половин милион лева, каза кредитен консултант. Средният размер на жилищния кредит в София за година нарасна с над 30% и достигна 270 хил. лв., допълни той.

Най-често жилища купуват работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които искат дом за семейството си. Но има и инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги продадат.

Редица инвеститори продължават да влагат парите си в имоти, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на жилищата.

Високата инфлация също е стимул за търсенето на жилища. Но пазарът като цяло се стабилизира. Хората вече не са готови да купуват на всяка цена. През миналата година имаше оферти за панелки и за над 2000 евро на квадрат. Според брокери това са били неестествени оферти.

Материалът Тези софийски квартали станаха „златни“, ето с колко много скочиха цените там е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!