img

Потресаващата история на 6-годишната булка от Турция:

/
/
/
401 Views

В ислямския свят не е рядкост една жена да бъде омъжена против волята й. Но един особено фрапиращ случай от Турция набра популярност преди близо година, след като млада жена даде под съд съпруга си и семейството си, които са я омъжили на 6 години!

Очаква се съд в Истанбул да произнесе присъдата по делото.

„Не знаех, че не е нормално да се омъжиш на 6 години „, споделя млада жена, чиято съдба е обект на съдебен процес, насочващ вниманието към проблема с детските бракове и засилващото се влияние на радикални ислямистки общности в страната.

Случаят, който разтърси из основи турското общество, нашумя през декември миналата година след разкритията на журналист от опозиционния ляв в.

„Биргюн“. 

шестгодишната булка

Сега 24-годишна, жената е разказала пред следствените органи, че не е разбирала, че сключването на брак на такава крехка детска възраст не е нещо нормално. Според разказа ѝ на шест години тя била принудена да се омъжи за 29-годишен мъж от своя баща, влиятелен член на турската религиозна общност „Исмаил Ага“, и през цялото си детство е била подложена на сексуално насилие, писаха турски медии, цитирани от Darik.

Детето се венчало за мъж, последовател на общността, с ислямски брак пред духовник. Сред представените пред полицията доказателства са и снимки, показващи я в булчинска рокля.

дете-булка

Макар че браковете пред имам нямат законова стойност в Турция, те се практикуват както от набожните мюсюлмани, така и от светски настроени турци в допълнение към гражданската брачна церемония. Някои мюсюлмански двойки в Турция обаче са обвързани само с „религиозен брак“, което поставя жените в уязвимо положение, тъй като така те не разполагат със законните права на гражданския брак, отбелязва сайтът „Дувар“.

Години по-късно, когато момиченцето навършва пълнолетие, двойката сключва и официален граждански брак. Според разказа на жертвата баща ѝ многократно я е предупреждавал да се подчинява на съпруга си, а когато за първи път се опитва да избяга, той я намира, бие и връща обратно. През ноември 2020 г. обаче тя най-накрая успяла да избяга и понастоящем е разведена и води живот далеч от семейството си.

сватба с дете

В обвинителния акт по делото се посочва, че родителите й са покровителствали изнасилването и че съпругът Кадир Истекли, бащата Юсуф Зия Гюмюшел и майката Фатъма.

Гюмюшел носят отговорност за извършено сексуално насилие над дете. В обвинителния акт се настоява тримата обвиняеми да бъдат осъдени на най-малко по 27 години затвор.

Турското правителство не реагира незабавно на разкритията за скандалния случай, поместени в „Биргюн“, а опозиционни медии не пропуснаха да споменат за връзките на ултраконсервативната общност „Исмаил Ага“ с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Общността „Исмаил Ага“ се счита за една от най-големите сунитски религиозни общности в Турция. Затворената секта проповядва срещу лаицизма – разделението на държавата и религията – принцип, на който е основана турската държава през 1923 г., отбелязва Дойче веле. Общността има строги правила за своите членове: жените трябва да се покриват, а мъжете да носят бради. Групата поддържа няколко ислямски училища, които популяризират учението на Корана, както и студентски общежития. Според данни, публикувани в турски медии, сектата, която е базирана в истанбулския квартал Фатих, има над 100 000 членове.

Освен че последователите ѝ съставляват част от електората на партията на президента, самият Тайип Ердоган няколко пъти е посещавал дългогодишния основател на общността – имама Махмут Устаосманоглу, в джамията на „Исмаил Ага“ в Истанбул, а когато имамът почина, президентът и няколко министри от ПСР присъстваха на погребението му.

Турският президент определи преди време скандала като „изолиран случай“, който по думите му се използва от някои, за да се атакува ислямът, писа вестник „Биргюн“. По думите на президента всички съответни правителствени институции следят развитието на случая и правят всичко необходимо.

Въпреки че конкретният случай действително е особено шокиращ, детските бракове не са рядкост в Турция, която има един от най-високите проценти на детски бракове в Европа. По данни на Фонда на ООН за населението (UNFPA) една на пет жени в Турция на възраст между 18 и 45 години се е омъжила в детска възраст, а 1 на 3 жени, които са се омъжили в детска възраст, са станали и майки преди да навършат пълнолетие. Половината от жените, които са се омъжили преди 18-годишна възраст, са били подложени на физическо насилие.

Въпреки нарастващата средна възраст за сключване на брак, детските бракове продължават да бъдат предизвикателство в Турция и отразяват модел на неравнопоставеност между половете, който засилва стереотипните роли на момичетата и ограничава тяхното образование, застрашава здравето им и ги излага на риск от насилие и бедност, предупреждава и УНИЦЕФ. Според детския фонд на обединените нации много момичета в Турция – особено тези от уязвими групи или с нисък социално-икономически статус – продължават да са подложени на натиск да изпълняват традиционните роли на пола и са изложени на особен риск от сключване на детски, ранни или принудителни бракове.

Снизходителното, ако не и благосклонно отношение на духовенството, несъмнено задълбочава проблема. През 2018 г. Дирекцията по религиозните въпроси на Турция (Диянет) стана обект на остри критики, след като обяви, че минималната възраст за сключване на брак според исляма при момичетата е девет години, а при момчетата – 12. Според светските закони в страната брак могат да сключват навършили пълнолетие лица, а минималната възраст с разрешение от родител е 16 години.

По-рано тази година Диянет си навлече нова порция критики с друго свое противоречиво решение. След смъртоносните земетресения в Турция през февруари религиозният орган на Турция предизвика бурни обществени реакции, след като издаде фетва, разрешаваща браковете между осиновители и осиротелите деца, чиито настойници са станали. Според фетвата „връзката между осиновителя и осиновения не създава пречка за сключване на брак“.

Материалът Потресаващата история на 6-годишната булка от Турция: е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!