img

Доклад разкри какви заплати получават в държавната администрация – ето подробни данни

/
/
/
128 Views

Покрай протестите на синдикатите, много хора се зачудиха какви заплати реално взимат държавните служители. За да прецени дали да ги подкрепи, или не. Хората искат да сравнят заплащането с това, което самите те получават за своята работа.

Да започнем от там, че в изпълнителната администрация през миналата година са работили 98 251 души

Това не включва хората от МВР и Отбраната. Това разбираме от доклад на проф. Борислав Борисов, който е на практика индекс на капацитета на администрацията на държавата през 2022 година.

Търсят ли се държавни служители?

Наемането на такива хора става чрез конкурс. Всеки конкурс трябва да е вписан в Административния регистър и да е публикуван в портал за работа. По тези канали разбираме, че в момента има 104 обявени конкурса за различни позиции.

Колко е най-ниската заплата, която се дава там?

Има минимум, който се гарантира в държавния бюджет, и се определя за най-ниската длъжност, която е младши експерт. Другото, което трябва да знаете, че брутното заплащане има два елемента – основно възнаграждение и допълнително заплащане. Има заложен минимум, че общо разходите за основни заплати не могат да са по-малко от 70% от общия разход за заплати.

Що се отнася до основните заплати, те зависят от длъжността, която се заема – нейното ниво и нейната степен в йерархията. Има класификатор, който определя това. Колкото по-високо е позицията, толкова по-голяма е основната заплата. Съответно, основната заплата може да се увеличи при добро представяне, за което се прави годишна оценка на изпълнението на задълженията.

ADVERTISEMENT

За да се случи това увеличение, трябва да има по-висок бюджет за дадената година. Увеличението се прилага за всички работещи, а процентът зависи от оценката на работата им. Заплатата може да се вдигне и при преминаване към по-високо ниво на длъжността или по-висока длъжност.

За какво се дават допълнителни бонуси?

За постигнати резултати, за нощен труд, за извънреден труд, за работа на официален празник. Като най-големи са сумите от постигане на определени резултати.

Как се определят бонусите за достигнат резултат?

На всеки служител се поставят задачи, които трябва да изпълни по правилен начин в определен срок. Всяко структурно звено има определен размер на тези бонуси, като точната сума се определя от оценката на служителя. Такъв бонус може да се дава до четири пъти в годината – през месеците април, юли и октомври на сегашната година и през януари за предишната година.

Да преминем към конкретни цифри

  • Минималните основни възнаграждения започват от 780 лева за най-ниските позиции и стигат до повече от 3 хиляди лева нагоре в класификатора.
  • Виждаме конкурс за главен експерт в администрацията на Държавна агенция за бежанците. Там минималната основна заплата е 780 лева.
  • Ако отидем в НОИ – Пловдив ще видим, че минималната основна заплата за експерт по осигуряване в сектора за пенсионно обслужване е 1100 лева.

Има обаче и немалко длъжности с по-високи заплати.

Например неотдавна НАП обяви конкурс за експерти по търговия с криптовалути. За първа степен експерт, който анализира работни процеси, минималната заплата е между 2400 и 3218 лева. На всяко тримесечие има бонуси за резултат, които зависят от отработено време и оценката на служителя. Стана ясно, че средната сума, която получават на тримесечие служителите е по още 900 лева.

Материалът Доклад разкри какви заплати получават в държавната администрация – ето подробни данни е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!