img

Важна новина за всички пенсионери: Ето как могат да получат кредит от банката

/
/
/
116 Views

Както знаем, пенсиите в България са ниски и често не достигат за текущите нужди на пенсионерите. Затова тези от тях, които имат възможност, продължават и да работят, за да си осигурят допълнителни доходи.

Но понякога изникват непредвидени разходи, които не търпят отлагане, и ако не разполагате със заделени пари, може да кандидатствате за потребителски кредит за пенсионери от банка.

 

Така ще можете да разполагате със свободни средства, за покупка на стоки, да платите битови сметки или да покриете непредвидени разходи като за лечение, неочакван ремонт на колата или вкъщи.

Какво представлява кредитът за пенсионери

Кредитът за пенсионери е потребителски кредит за клиенти с придобито право на лична пенсия, посочват от Асоциация на кредитните посредници в България, цитирани от Pariteni.bg.

Той е специално предназначен за нуждите на пенсионерите. Кредитът се усвоява чрез разплащателна сметка на кредитополучателя, открита в банката, по която се превежда пенсията му. Кандидатстването е бързо и лесно, като някои банки предлагат и онлайн кандидатстване.

Различните банки предлагат различни условия за кредитиране на пенсионерите:

– размерът на сумите, които банките отпускат, може да варират в широки граници – от 150 лв. до 20 000 лв.;

– срокът на кредита също варира – от 3 месеца до 10 години;

– валутата при тези заеми може да бъде лева или евро;

– лихвеният процент се определя на различна база: според индивидуалния профил на клиента, според размера на кредита, плаващ или фиксиран;

– кредитът може да е без обезпечение или със обезпечение – с бъдещи доходи от пенсии, с един или двама обезпечители в зависимост от сумата;

– не е необходим документ за удостоверяването на дохода при превод на пенсията в банката кредитодател.

Съществуват различия при потребителските кредити за пенсионери от останалите потребителски кредити. Тъй като профилът на кредитополучател пенсионер е различен от този на кредитополучател в активна трудова възраст, максималната сума, която банката отпуска на пенсионерите е по-ниска от тази при стандартните потребителски кредити.

Колкото по-висока пенсия получава кандидатстващият за заем, толкова по-висока сума да може да изтегли като кредит. Срокът на погасяване на кредита е съобразен с възрастта на кредитополучателя и в края на срока обикновено тя е 70 или 75 години.

Например: ако пенсионер на 69 г. иска да изтегли заем, банката ще определи срок за погасяването му до 6 години, тъй като кредитополучателят ще бъде на 75 години в края на срока му. Всяка банкова институция има различни условия за отпускане на кредит на хора в пенсионна възраст.

Материалът Важна новина за всички пенсионери: Ето как могат да получат кредит от банката е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!