img

Проф. Рачев с ранна прогноза за август, каза кога идва нова вълна на турбо жега и ще има ли захлаждане

/
/
/
352 Views

„През следващите дни сигурно ще видим човешкото безумие, а това е паленето на огън на открито. С всеки изминал ден пожароопасността расте много сериозно и паленето на огън навън, особено когато има вятър, ще доведе до пожари. Ще бъде като барут, една клечка да се драсне, няма спиране. В дългосрочен план ни очаква топло време“. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

По думите му в тези горещи дни възрастните хора щъкат между 13 и 17 следобед, а по-скоро трябва да бъдат на дълбока сянка и на хладина. Няма кой друг да ни пази освен ние да се пазим сами, припомни той и посъветва тези, който шофират, да си дават почивка поне за едно кафе.

 

„В Северна България няма да ги има тези 40 градуса от вчерашния ден и студеният фронт ще бъде на юг. В североизточна България има вероятност да прегърми“,  прогнозира той.

“ София в събота и неделя ни очаква леко захлаждане и ще можем да си поемем глътка въздух. Ще има студена вълна в събота и неделя, а от понеделник започва втората голяма топла вълна.

Във вторник, сряда и четвъртък в София градусите отново ще достигнат 34-35. В Пловдив, 38-39 градуса, вторник сряда и четвъртък, а след това ще има захлаждане. В Стара Загора времето ще бъде абсолютно същото както в Пловдив  – над 38-39 градуса във вторник, сряда и четвъртък“, прогнозира експертът.

„На морето евентуално с този топъл вятър от брега към морето температурите първоначално ще бъдат много високи, а след това ще се нормализират и с една тениска отгоре може да изкараш както на плажа, така и в дискотеката.

Във Варна ще има нормален бриз от югоизток, с идващ от морето въздух, слънцето ни е закачено, очакват се 28-29 градуса. При русенците 38-39 градуса за днес, събота и неделя една идея по-малко горещини. Плевен 39-40 градуса ще отчете термометърът. Във Видин ще бъде малко по-хладно, след това идва ред на турбо жегата, коментира още той.

За тези температури ще си говорим през юли и август. Очаква се евентуално захлаждане към 22-25 юли. Ще имаме сухо време и като цяло сух август. Лятото ще бъде топло и сухо. Имам идея, че към 25 ще става по-топло, заключи климатологът.

„В САЩ, Финикс не са падали под 47 градуса температура. В Испания и Италия ще бъде горещо. На Балканите също ще бъде много горещо. В Кувейт и Ирак е много горещо, до 50 градуса.

Цялата част на северното полукълбо ще бъде много горещо. От 1991 г. насам всяка втора година средностатистически имаме температура от 40 градуса“, коментира той.

Материалът Проф. Рачев с ранна прогноза за август, каза кога идва нова вълна на турбо жега и ще има ли захлаждане е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!