img

Хитър Пловдивчанин осъди КАТ! Вместо да плати 200лв глоба, съдът постанови да получи обезщетение! Ето защо!

/
/
/
521 Views

Шофьор на автомобил с прекратена регистрация осъди КАТ-Пловдив за това, че не го е уведомил. Вместо човекът да плати 200 лева глоба, Районният съд определи той да получи 400 лева обезщетение от полицаите, които му взели и книжката за 6 месеца.

Водачът бил спрян за проверка на пловдивския булевард “Санкт Петербург” на 22 февруари 2023 г. Патрулът установил, че ден по-рано регистрацията на автомобила е прекратена автоматично заради неподновена застраховка “Гражданска отговорност”.

 

Тъй като шофирането на кола с нередовна регистрация от 2016 г. е престъпление (наказва се със затвор до 1 г. и глоба от 500 до 1000 лв.), случаят бил предаден на прокуратурата.

Оттам върнали преписката с мнение от водача да бъде търсена административна отговорност и затова от КАТ-Пловдив му написали наказателно постановление за 200 лева и му задържали книжката.

Подобна практика трябва де прекратена след 5 април 2023 г., когато съдиите от Върховния касационен и Върховния административен съд постановиха общо тълкувателно решение и задължиха МВР незабавно да уведомява собственика на всеки автомобил, чиято регистрация прекратява. Ако не е уведомен, той не трябва да бъде наказван.

Материалът Хитър Пловдивчанин осъди КАТ! Вместо да плати 200лв глоба, съдът постанови да получи обезщетение! Ето защо! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!