img

Край на евтинията в Турция! Ердоган нареди нови правила, повишения и ограничения..

/
/
/
202 Views

В Турция цените на всичко ще се повишат, тъй като ДДС ще бъде повишено с 2% – от 18 процента на 20 процента. Ще си кажете това не е кой знае какво, ще продължим да си пазаруваме евтино там.

Да, обаче това е само една от дълъг списък с мерки, които ще бутат цените само нагоре и нагоре
В Турция има още една ДДС ставка, която е за група на най-основните стоки – като памперси, тоалетна хартия, перилни препарати. До сега тя беше 8%, а предстои да стане 20%.

Следващото нещо, което Ердоган е подписал като решение, е вдигането на данъка върху транзакциите и банковите застраховки
Той се прилага спрямо потребителските заеми. До сега е 10%, но президентът на Турция нареди да стане 15%.. Вдига се таксата за регистрация на мобилен телефон, който е докаран от чужбина, и то с 228% – 20 хиляди лири, което е приблизително 765 долара.

Може би с идеята да се приложи и някаква компенсация, изплащането на дивиденти за лични акции, закупен от фирмите, които се търгуват на истанбулската борса, ще бъде освободено от налагане на данък при източник.

Само преди няколко дни беше внесен проект, който ще вдигне корпоративния данък от 20% до 25% – с главна цел да се финансира възстановяването на разрушените населени места след земетресенията, допълват от Дейли Сабах.


ADVERTISEMENT
Иска се увеличение на данъка печалба за финансови институции и банките – от 25 процента до 30 процента
Една от другите минимални мерки за облекчение е, че има 5% отстъпка от корпоративен данък върху постъпленията от износ. В същото време ще има еднократно доплащане в размер на данъка за МПС при регистрация на автомобил до края на годината.

Какви ще са последствията?
Разходите на физическите лица ще нараснат, съответно ще търсят по-високи доходи. Това ще повиши разходите на работодателите им, чиито разходи така или иначе ще се повишат заради много от промените. В същото време се утежнява взимането на потребителски кредит, с по-високия данък, заедно с допълнителното таксуване на финансовия сектор. Всичко това в комбинация ще направи значително по-неизгодно за хора като  нас, българите, да отиват и да пазаруват там. Сметнете само разликата от ДДС-то, без всичко останало.

Материалът Край на евтинията в Турция! Ердоган нареди нови правила, повишения и ограничения.. е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!