img

ИЗВЪНРЕДНО! Мистичният Кюлев удари Алексей Петров! Нанесе огромни щети по Лев инс за 2.25 милиона…

/
/
/
388 Views

Лични данни на 2.25 млн. души са изпратени до редакционната поща на „Капитал“ и други медии от хакер, ползващ псевдонима „Емил Кюлев“. Това съобщава изданието, което определя теча като най-големия в България от 2019 г. насам, когато бе хакната Националната агенция за приходите (НАП), и вероятно най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. Хакерът твърди, че данните са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България „Лев инс“.

В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на лична карта, адрес и в някои случаи мобилен номер. Данните включват и бивши клиенти на „Лев инс“, а вероятно и вече починали хора, защото ЕГН-тата достигат до 1925 г.

Базата данни е систематизирана, като в нея могат да се намерят лични данни и на обществени лица като бившия главен прокурор Иван Гешев и настоящия изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

Предвид огромния брой записи може да се предположи, че в него влизат всички бивши и настоящи клиенти на „Лев инс“. За сметка на това няма никаква допълнителна информация – какъв застрахователен продукт са ползвали, в кой период са били клиенти, какъв е номерът на автомобила им. Същевременно хакерите в анонса си твърдят, че разполагат и с много повече информация, включително и с „пълното счетоводство на „Лев инс“, което показвало злоупотреби и източване чрез огромни месечни бонуси“.

Пред „Капитал“ председателят на Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) Венцислав Караджов казва, че в комисията не е постъпвало уведомление за нарушение на сигурността, както изисква европейския регламент. Мейлът на хакера отпреди няколко дни е изпратен освен до медии и до дадения за контакт от комисията [email protected]

„Капитал“ се е свързал и с хакера „Емил Кюлев“, който уточнява, че атаката е целенасочена срещу „Лев инс“ и сочения за действителен собственик на компанията Алексей Петров, когото нарича с обидни квалификации. В анонса си за пробива на сайта си хакерът мотивира действията и с острата реакция на Петров „срещу достойната българска гражданка и служебен министър на финансите Росица Велкова“.

Името на компанията нашумя напоследък покрай войната ѝ срещу промените в Кодекса за застраховането, които трябваше да гарантират спазването на правилата в международната система „Зелена карта“ и да изпълнят ангажиментите на България за приемането и в еврозоната. Текстовете бяха атакувани от Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, и като крайно не бяха приети в предишното Народно събрание. Освен това „Лев инс“ заведе и безпрецедентно дело срещу Mediapool за 1 млн. лв. за статия по темата, базирана именно на изказване на Велкова.

„Кюлев“ посочва, че пробивът е реализиран през декември 2022 г., станал е „елементарно“, въпреки че „Лев инс“ предлага на свои клиенти именно застраховки и мониторинг срещу кибератаки. Той твърди още, че разполага със записи на Алексей Петров, които има намерение да разпространи в бъдеще.

Източник: дневник

Материалът ИЗВЪНРЕДНО! Мистичният Кюлев удари Алексей Петров! Нанесе огромни щети по Лев инс за 2.25 милиона… е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!