img

Проф. Рачев с пареща прогноза! Живакът удря 40 градуса, леко захлаждане ще има в…

/
/
/
215 Views

„Утре и в други ден може да се появи код оранжево. Миналата седмица изтече информация от университета в Мейн, че на 13-ти юни сме изживели най-горещия ден.

Три години виновник за това беше Ел Ниньо, но сега беше замесена неговата сестричка Ла Ниня, в резултат на което годините бяха много топли, но не успяха да достигнат култовата 2016 година, когато в Пловдив бяха отчетени 45 градуса.

 

Ел Ниньо ще набира сила, младенецът ще се превърне в силен мъж, в резултат на което 2023 може да съперничи на 2016 година по топлина“, това заяви климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

Като контрапункт НОА, американската агенция каза, че не сме проучили тези стойности. В централната част на Тихия океан няма какво да мериш. Температурата на глобалното затопляне не се мери, а се изчислява.

Случва се нещо за първи път около антарктическия лед – той е на критично ниско ниво. И преди е било по-топло, но това затопляне преминава за времето на един човешки живот“, каза още климатологът.

Четвъртък и петък ще е горещо, в събота ще има леко захлаждане. Ще проникне затопляне петък вечер. Четвъртък и петък ще бъде 40 градуса.

В Горно-тракийската низина ще бъде към 30-40 градуса, но няма да представлява нищо феноменално. В София в четвъртък и петък термометрите ще показват към 35-36 градуса.

В другите градове ще остане горещо – около 30-40 градуса. Ще изсъхва все повече. Паленето на огън в такова време е недопустимо и абсолютно непрепоръчително.

В събота ще захладнее, а следващите вторник и четвъртък е възможно да достигнем 35 градуса. Съветвам възрастните хора да стоят на отворени прозорци и на дебела сянка, тъй като горещините са непрепоръчителни за тях. Особено важно е да се пие много вода, предупреди той.

В Пловдив, Пазарджик и Стара Загора минималната температура ще бъде около 24 градуса. Не трябва да прекаляваме с климатика, защото се настива много бързо от него. На морето ще стане топло, въздухът ще е богат на влага.

Ще имаме уникално време за море. Температурите през деня ще паднат до 30 градуса. До края на месеца се очаква прекрасно време за плаж.

В Разград ще се поливат с маркуча, като там ще бъде около 35 градуса, мор, но не чак толкова горещо. Главата, персоналният компютър, трябва да се пази с шапка, защото най-бързо прегрява.

Препоръчително е носенето на джапанки и сандали. До 25-ти юли ще бъде много топло. Очаква до края на месеца времето да се запази без промяна, като тогава ще бъдат и горещниците“, каза още той.

Материалът Проф. Рачев с пареща прогноза! Живакът удря 40 градуса, леко захлаждане ще има в… е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!