img

Започва великото преселение на гурбетчиите! Напускат разклатената Европа и идват в България на село!

/
/
/
112 Views

Платформата „Живот на село“, която популяризира селския начин на живот, е отчела, че повече от 100 хиляди души са се преместили на село в последните три години. Процесът започна активно с поредицата от кризи от различен характер в Европа и България.

Сега проучване посочва, че 60% от нашенците, които са на гурбет в Германия, планират да се преселят на село в България до една или две години.

Това разбрахме от Ивайло Вътовски, основател на „Живот на село“. Тези около и над 100 хиляди души са извършили приблизително 45 хиляди сделки за селски имоти. Разбира се, не всичко е розово.

Оплакват се най-вече от проблеми с инфраструктурата, проблемите с водата и тока. Към това можем да включим и проблемите с битовата престъпност в някои населени места.

Според Вътовски има две причини да е трудно и бавно решаването на тези проблеми

Това са липсата на автономност у малките населени места и липсата на собствен бюджет. Що се отнася до работата на село, платформата популяризира офертите за работа в български села.

Върви една стратегия за стимулиране на бизнеса да привлича хора в тези места, да бъде по-гъвкъв с работното време. Включително и бизнеси в близки градове, до и от където хората могат да пътуват с лекота, живеейки на село.

ADVERTISEMENT

Работи се и по възможност за бартерен обмен на услуги и стоки между хората на село

И въпреки всички слабости, животът на село дава и много възможности. Когато си бил в чужбина и си събрал някакви пари, по-изгодно е да си купиш значително по-евтин имот в някое село. Няма ги скъпите наеми и скъпите апартаменти от града. Имаш повече простор, възможност за развитие на малък бизнес, занаяти, на собствено производство за изхранване. Достъпът до чист въздух, активност за възрастни и деца, също допълват предимствата.

Материалът Започва великото преселение на гурбетчиите! Напускат разклатената Европа и идват в България на село! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!