img

Това е цялата истина за работата във веригите! Дават ли наистина хиляди левове заплати?

/
/
/
161 Views

Темата за заплатите в България е актуална и често предизвикваща негодувание сред работниците. Големите магазини като Лидл, Кауфланд, Билла и Метро предлагат по-добри условия от местните магазинчета, но дори там заплатите са далеч от европейските стандарти.

Този проблем не се обсъжда достатъчно в националните телевизии като БТВ и Нова, въпреки че тези вериги са индикатор за средния стандарт в страната.

Въпреки уверенията, че предлагат високи заплати, тези вериги продължават да се борят да привлекат работници. Справка в най-големия сайт за работни предложения разкрива, че много от тези „високи“ заплати са около 1000 до 1500 лв месечно, с несигурни работни графици и често липсващи дни за почивка.

За малките градове ситуацията е още по-лоша, като рядко заплатите надхвърлят 1000 лв. Дори и висше платени позиции като помощник-управител на хипермаркет достигат до около 3300 лв., но изискват висше образование и компютърна грамотност.

рябва да знаете, че говорим само и единствено за брутно възнаграждение. Освен това, за позициите с по-високи заплати, търсят хора с опит. Стандартното изискване е 2 години в сферата на стоките с бърз оборот. Това в повечето случаи значи, че трябва да сте работили за конкурентна фирма от същия бранш.

Малко по встрани от темата са обещанията за огромни заплати по морето, но реалността се оказва друга. Много често голямата заплата е факт, но е обвързана с бонуси, които са невъзможни да бъдат изпълнени.

ADVERTISEMENT

В крайна сметка, много работници в сектора на услугите и туризма се оказват разочаровани от обещаните високи заплати и предпочитат работа в чужбина.

Материалът Това е цялата истина за работата във веригите! Дават ли наистина хиляди левове заплати? е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!