img

Килър направи на решето 16-годишен, опитвайки се да очисти дилър в Бояна

/
/
/
364 Views

Килърите рядко грешат, но в тъмнината на пролетна нощ в баровския столичен квартал „Бояна“ един ученик губи живота си преди 14 години. Той е застрелян пред очите на приятелката му вместо авера му – 29-годишен наркодилър.

За какво са си говорили 16-годишно момче и криминалнопроявен мъж, остана тайна. Както и кои са поръчителят и изпълнителят на зверския разстрел.

 

На 8 май 2009 г. 16-годишният Емил Николов седи в сиво БМВ, паркирано пред Боянското ханче. Часът е 23.30 ч, но ученикът не бърза да се прибира у дома.

Зад волана е приятелят му – 29-годишният Александър Христов, който е известен на полицията като дилър на дрога. Какво правят двамата посред нощ в автомобила така и никога няма да стане ясно.

Към БМВ-то се прокрадва мъж с автомат, прикрива се в близките храсти и куршумите засвистяват. 11 от тях попадат в ученика, а Александър е ранен само от един в рамото.

Килърът изчезва в тъмното, а Христов се добира до съседна къща, където търси помощ. С частен джип „Чероки“ той е откаран във Военна болница, опасност за живота му няма.

Емил бил застрелян на предната дясна седалка на БМВ-то, докато си говорел с Александър.

Лекарите от пристигналата на мястото на стрелбата линейка установяват смъртта на Емил. Пристигат униформени полицаи и криминалисти, пожарна осветява мястото, където се събират улики.

Справка в масивите на МВР показва, че макар и толкова млад, убитият Емил има регистрации в полицията за унищожаване на чуждо имущество, а раненият му авер – за притежаване на наркотици и противозаконно отнемане на МПС.

Криминалистите работят по няколко версии за стрелбата, на мястото на следващия ден е направен и втори оглед. Най-вероятно покушението е за пренареждане на наркопазара, съобщава МВР.

Според тогавашния вътрешен министър Михаил Миков, след като полицията заедно с прокуратурата предприема мерки срещу наркобандите, се появяват гастролиращи нови играчи, които се опитват да влязат на този пазар.

Разследващите убийството твърдят, че не Емил, а спътникът му Александър Христов е бил мишена на стрелбата, а ученикът е надупчен с толкова много олово погрешка.

Според източници от ъндърграунда мократа поръчка е била дадена от наркошеф от софийския квартал „Белите брези“, където Христов се е опитвал да пласира дрога, навлизайки на чуждата територия. Преди това Александър е продавал в кв. „Овча купел“, решил да разшири периметъра.

Причината да се размине само с един куршум в рамото е, че Александър е очаквал нападение, проявил бърза реакция и успял да залегне.

Пак по тази причина в последните седмици той излизал само по тъмно и с предварително уговорени срещи. Живеел почти в нелегалност и не се прибирал на домашния си адрес, защото се е страхувал, че ще го чакат на входа.

Близките на 16-годишния Емил също твърдят, че той е случайна жертва. Според полицаите две са възможните причини тийнейджърът да е бил на това място и с този човек – покупка на дрога от него или опит на Александър да го въвлече в търговията с наркотици.

Близо до беемвето, където Емил е разстрелян, го е чакала неговата приятелка. Той й казва, че ще се бави само няколко минути, отишъл и седнал при Александър в БМВ-то. Убиецът минал покрай момичето и по думите му той е бил един и е носел маска.

Предполага се, че е отишъл на съседната улица, където го чакал автомобил с работещ двигател.

Други очевидци на разстрела освен приятелката на Емил не е имало. В същото време обаче се появяват и слухове, че в храстите край Боянското ханче е имало не един, а двама килъри, единият с  пистолет, другият с автомат „Калашников“. От полицията обаче не потвърдиха, че  са намерили куршуми от различни оръжия.

Освен за този разстрел наркобосът от „Белите брези“ и хората му били заподозрени и покушението на 7 февруари 2009 г. с „Калашников” срещу Кирил Попов-Дума, който преди време бил част от компанията на убития Емил.

Тогава в дома на убития бяха намерени около двеста дози кокаин. Дрога при покушението срещу Александър Христов обаче не е имало нито в дома му, нито в БМВ-то. Криминалисти допускат, че той е имал дози, но ги изхвърлил или скрил, докато се придвижвал ранен, търсейки помощ.

От полицията са предложили на Христов сделка да даде показания за хората, с които е влязъл в конфликт, като защитен свидетел.

Той отказал и при официалните разпити не посочил човек, който би могъл да поръча или извърши разстрела в кв. „Бояна“. Отричал да е нарочен заради преразпределението на наркопазара или търговия с дрога.

Още 14-годишен имал кримидосие за кражби и хулиганство

Убитият Емил не е бил наркоман

Убитият Емил Николов

Не е ясно какво е свързвало убития ученик и Емил и наркодилъра Александър. Николов живеел в „Бояна“ и имал буен нрав, с който се прочул в квартала.

Влязъл в полезрението на полицията още 14-годишен след кражби, сбивания и хулигански прояви, за които бил задържан в Шесто РПУ.

Приятелите му са категорични, че никога не се е друсал и мразел дрогата. Крими досието на ранения Александър е много по-богато.

В миналото той е работил за хора на Таки, но след изчезването на боса в чужбина, решил да не се присъединява към групировки и да работи сам.

Снабдявал се с хероин от арабин, живеещ в центъра на София, а с трева и хапчета от други дилъри.

Материалът Килър направи на решето 16-годишен, опитвайки се да очисти дилър в Бояна е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!