img

Тъжна вест: Почина легендарната синоптичка Любка Кумчева – поклон!

/
/
/
183 Views

Едно от големите имена в метеорологията у нас, синоптичката Любка Кумчева , почина на 81 години. Дълги години тя бе емблема на „Прогнозата за времето“, съобщава БНР.

Обичаната от поколения синоптичка работи 46 години в Националния институт по метеорология и хидрология.

В едно от последните си интервюта Любка Кумчева сподели: „Даде ми хубави преживявания със сбъднати прогнози.

Най-хубавото, което имах през всичките тези години, бяха хората, с които работих, които бяха освен колеги, бяха приятели, по-възрастните бяха мои учители и това е действително най-хубавото, което си спомням за моята професия и дългия път през нея“. 

Легендарната синоптичка работи 20 г. в БНТ – по 10 пред камерите и зад кадър.

Любка Кумчева започва кариерата си през далечната 1968г. Тогава, още млада служителка в НИМХ, тя спечелва конкурс за тв водеща на прогнозите за времето.

„Започнах с много страх и притеснение, защото прогнозата винаги се излъчваше на живо” – си спомня за първите си години като синоптик тя.

След времето, прекарано в БНТ, продължава своя трудов път в Института по метеорология. В БАН работи без прекъсване до самото си пенсиониране. В резултат на дългогодишния си опит като метеоролог е установила, че 85-90% от прогнозите на българските синоптици се сбъдват.

Материалът Тъжна вест: Почина легендарната синоптичка Любка Кумчева – поклон! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!