img

Големи промени в плащането на общите сметки и вноските за ремонт на етажната собственост в България

/
/
/
187 Views

Събранието на собствениците във входа да решава само как да се разпределят парите от вноски за управление и ремонт. Това искат промени в Закона за етажната собственост, които се предлагат между двете четения на закона.

Всяко Общо събрание ще урежда това, вместо да има общо правило за всички етажни собствености

Предлагат се три начина за плащане на сметките във входа. Равни вноски за всички, според броя на ползвателите, собствениците и обитателите, без значение кой етаж обитават – първата опция. Тоест да се плаща на калпак.

Ако в някое жилище не живее никой, собственикът ще дължи разходи като за един човек.

Към този момент хората, които живеят на по-ниски етажи, дават по-малки такси, защото не ползват асансьора. Сега този сценарии може да бъде променен.

Собственикът на необитаемо жилище пък да плаща разходите като за един обитател. В момента хората, живеещи на по-ниските етажи например плащат по-малко, защото не ползват асансьор.

Вторият вариант е таксата да се изчислява според идеалните части на всяко жилище от общите части

Тоест, ако един собственик има по-голямо жилище, без значение колко души живеят там, той ще плаща по-големи такси.

ADVERTISEMENT

Третият вариант е за абсолютно равни вноски за всички, без значение броя на обитателите.

Друг законопроект иска собствениците на имоти, които ще правят ремонти, да плащат три пъти размера на таксата за поддръжка

Има предложение да се отмени правилото, при което, ако липсва кворум събранието може да се отложи с един час. И ако после пак няма кворум, общото събрание да се счита за законно, без значение колко хора са участвали.

Така няма да има предпоставка по-малко собственици, или дори един собственик, да взимат решения за цялата група. Също така има предложение да се намали кворума за провеждане на събрание – от 33 процента на 26 процента идеални части от общите части.

Ще ви информираме каква ще е финалната ситуация след като мине второто четене.

Материалът Големи промени в плащането на общите сметки и вноските за ремонт на етажната собственост в България е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!