img

Ето кои 4 болести може да „лепнете“ по морето – коя от коя по-неприятни:

/
/
/
142 Views

Плуването в морето след припичане под жарките слънчеви лъчи е любимият начин за релакс на хиляди хора. Дали обаче подозирате какви „екстри“ може да има едно обикновено и забавно къпане в морето?

Често след плуване в морето хората понякога се чувстват неудобно.
За съжаление, морската вода не може да се счита за напълно безопасна, тъй като тя съдържа бактерии , които могат да причинят инфекция.

Прочетете повече за болестите, които заплашват къпещите се в следващия материал.
Гастроентерит

Най-честата болест, която може да причини морската вода е чревният грип или ротовирусният гастроентерит. Предлага се в различни форми и може да има следните симптоми: гадене, повръщане, треска, главоболие или коремна болка. За да избегнете това заболяване, опитайте да си държите устата затворена. Ако се гмуркате, по-добре е да използвате необходимото оборудване за това.
Диария

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, ако водата е замърсена с микроби, които причиняват диария, плувецът трябва само да погълне малко количество от нея, за да се зарази. Освен това морската вода е пълна със сол, която задържа водата в тялото. Когато отделяте тази сол, тя отнема много вода със себе си, което води до диария.
Външен отит

Външен отит възниква, когато водата се задържа във външния слухов канал, което води до бактерии или гъбички. Заболяването може да причини сърбеж, болка и подуване. Понякога от ухото изтича гной. За да се предпазите, подсушете старателно ушите си след плуване с мека кърпа. Можете също така да наклоните главата си настрани и леко да дръпнете ушната мида, за да помогнете на водата да изтече.
Легионелоза

Плуването в сладка вода обикновено причинява това белодробно заболяване, но през 2005 г. изследователи от Океанографския институт Уудс Хоул откриха 32 вида бактерии Legionella в морската вода. Легионелозата се характеризира със следните симптоми:

кашлица
диспнея
болка в гърдите
температура
болка в мускулите
главоболие
гадене
объркване

Заболяването е най-опасно за хората на 50 и повече години, които пушат, имат хронични белодробни заболявания или имат отслабена имунна система. Най-често се лекува с антибиотици, но определено трябва да се консултирате с лекар.

Материалът Ето кои 4 болести може да „лепнете“ по морето – коя от коя по-неприятни: е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!