img

Извънредно важна новина за всички, които живеят в сгради с парно

/
/
/
158 Views

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви формулата за енергията от сградна инсталация за незаконна, защото е невярна и ощетява потребителите.

Тя нарушава и европейска директива, която изисква клиентите да плащат само за действително потребена енергия. Съдът я отмени заедно с част от методиката към Наредбата за топлоснабдяване с решение от 3 юли по дело №746/21. То е образувано по жалба на Л. Каменов от София и към нея са се присъединили още 7 потребители на столичното парно.

 

Съдът също осъди Министерството на енергетиката, автор на невярната формула, да заплати 2550 лева съдебни разходи по делото, започнало през 2021 г. и проточило се вече повече от три години.

Отменена е новата идентична на старата формула, която Министерството на енергетиката промени заедно с Наредбата за топлоснабдяване, след като беше осъдено от гражданина Стоян Грозданов за невярната и ощетяваща потребителите формула също пред тричленен състав на ВАС.

Ведомството на тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова промени наредбата, за да избегне крайното осъждане от петчленен състав на ВАС. Върховният съд тогава наистина прекрати делото заради „липса на интерес“ след козметичната промяна на формулата.

Преди година Съдът на ЕС в Люксембург обаче определи като неправилна честата практика на българските съдилища да спират съдебни производства при козметични промени в административни и законодателни актове и определи, че делата трябва да се довършват, защото преди промените са нанесли вреди на гражданите.

Имаме едно дългоочаквано решение по новата стара формула. За пореден път показваме, че „Топлофикация София“ и другите топлофикации по една измислена формула буквално ограбват българските граждани, заяви адвокатът по делото Данчо Стоянов.

Никой не оспорва заключението на вещото лице, че формулата е невярна и че ощетява едни потребители за сметка на други, коментира и вторият адвокат по делото Андрей Славчев.

„При прилагането й се получава така, че хората, които са без радиатори и използват друг източник на енергия или пестят и употребяват твърде малко топлина, плащат сметките на хората, които ползват топлинната енергия за отопление. Тоест прехвърля се сметка от едни потребители на други“.

Минималното, което се изисква сега от министъра на енергетиката, е да предприеме действия, с които да се приеме една адекватна формула, правило, за да може хората да заплащат това, което потребяват, е категоричен Славчев.

Ще изчакаме 14-дневен срок да видим каква ще бъде реакцията на Министерството на енергетиката. Във всички случаи, то не може да обжалва нищо по същество. Ако обжалват, ще бъде само за да спечелят време и дадат възможност на топлофикациите да продължават изнудването на гражданите, каза защитникът Стоянов.

Решението на ВАС показва, че не всичко в България е загубено. Въпреки че сигурно съдиите са били под натиск с оглед на икономическия интерес около 1 млрд. на година, те са предпочели да си останат съдии. Има още надежда в съдебната система, докато има такива съдии, заключи Стоянов.

Материалът Извънредно важна новина за всички, които живеят в сгради с парно е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!