img

Лекарство, разработено от изкуствен интелект, ще бъде тествано върху хора за първи път

/
/
/
155 Views

Лекарството INS018_055 на биотехнологичния стартъп Insilico Medicine е одобрено за изпитания върху хора. Ръководителят на компанията, Александър Жаворонков, обясни какво точно лекува лекарството, а също така сподели информация за това кой изкуствен интелект е участвал в разработването му.

Лекарството е предназначено за лечение на идиопатична белодробна фиброза, вид пневмония. Без подходяща терапия заболяването е фатално в рамките на две години, а съществуващите лекарства са предназначени само да забавят развитието на болестта, но не и да я лекуват.

Според Жаворонков дизайнът и таргетът (механизмът на действие) на INS018_055 са разработени чрез изкуствен интелект.

Самото лекарство е първото лекарство, създадено чрез изкуствен интелект и достигнало до фаза II на изпитвания, включващи тестови групи от 100-300 доброволци. Ако втората фаза е успешна, тестовите групи ще бъдат увеличени до 1000-3000 участници. Когато ефикасността и безвредността на INS018_055 бъдат доказани, то може да се появи по рафтовете на аптеките, но под по-продаваемо име.

Лекарството е разработено с помощта на невронната мрежа GENTRL (generative tensorial reinforcement learning).

В момента компанията работи по още две лекарства, създадени с помощта на същата програма. Първото лекува COVID-19 и все още се намира в първа фаза на изпитания, а второто е замислено като лекарство за рак. Лекарството все още не е започнало тестове, но вече е получило одобрение от американския регулаторен орган FDA.

Материалът Лекарство, разработено от изкуствен интелект, ще бъде тествано върху хора за първи път е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!