img

Шофьор уби брат си и гаджето си в меле край Пловдив, загледал се за секунди в телефона

/
/
/
618 Views

Условна присъда за Мартин Атанасов от Благоевград, който уби брат си и приятелката си в жестока катастрофа край Пловдив.

Припомняме, че мелето с две жертви стана край Поповица около 10.40 часа на 27 август 2018 година. В района на 249 км на |-8 се сблъскали челно благоевградски фолксваген и пловдивски грейт уол. На място загинаха двама пътници от първата кола – 25-годишният Наско и 21-годишната Мария. Двамата са брат и гадже на водача.

Голфът, шофиран от Мартин, е навлязъл в лентата за насрещно движение и така се е стигнало до фаталния сблъсък. Загиналият Наско е завършил образованието си в Кресна. Работил във верига магазини за продажба на алкохол и цигари. Брат му Мартин пък е възпитаник на Националната спортна академия.

Загиналият в жестоката катастрофа край Пловдив – брат на виновния водач СНИМКИ и ВИДЕО

Днес Мартин се изправи за първи път пред Окръжен съд. В залата бяха родителите му, както и близките на загиналата Мария Андонова. Последните отказаха да участват в делото като страна в процеса.

По време на разпоредителното заседание Мартин призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.

„Виновен съм! Изказвам съболезнования на родителите си, както и на тези на Мария. Ако можех да върна времето назад, бих го направил. Не бих се качил в колата, никога няма да се кача на кола. Съжалявам”, заяви пред магистратите Атанасов.

Мъжът всеки ден преживява служилото се преди две години. Седмица след инцидента той е приет в тежко психическо състояние в болница. Развива посттравматичен стрес, а след време и биполярно разстройство.

„През нощта плаче, търси брат си и приятелката си. Зимата е най-зле психически. Миналата година посетихме Пловдив и след това стана страшно. Ден след екскурзията ми се обади, че не знае къде е и кой е, загубил се и бе в паника. Малко след това си направи татуси – името на Мария и ликът на брат му. Детето ми е много зле”, каза в съда майката на Мартин.

В залата бащата на момчето поиска от магистратите условна присъда за единствения си син.

„Той е моята опора, единствено дете и смисъл в живота”, през сълзи каза бащата на Атанасов.

По време на пледоарията си представителят на прокуратурата – Румен Попов, поиска от съда условна присъда за Мартин в пределите на минималния размер, с 5 години изпитателен срок.

„Атанасов вече е наказан за тежката катастрофа. На 22-години е причинил катастрофа, в която са загинали брат му и приятелката му. Причината за инцидента – Мартин се е загледал за секунди в телефона на гаджето му, навлиза в насрещното и се удря в кола челно. Той е управлявал голфа под допустимата разрешена скорост. Не е бил под влиянието на алкохол или наркотици. Налице е превес на смекчаващите отговорността обстоятелства. Атанасов е съдействал на органите на реда, не е осъждан, признава вина и съжалява”, каза в съдебна зала Окръжният прокурор Румен Попов.

За условна присъда настоя и защитата на Мартин.

„Клиентът ми е с изрядна характеристика. За мен в кориците на делото няма нито едно отегчаващо вината обстоятелство. Затова ще помоля за условна присъда под минимума. Няма да пледираме за размера на административното наказание – отнемане на книжката. Мартин повече няма да се качи на кола, това е неговото желание”, каза адвокат Павлин Куюмджиев.

В крайна сметка последната дума бе на съдебния състав. Магистратите признаха Мартин за виновен и му наложиха 3 години “лишаване от свобода”, условно с 5 години изпитателен срок. Книжката на Атанасов ще бъде отнета за 6 години.

Материалът Шофьор уби брат си и гаджето си в меле край Пловдив, загледал се за секунди в телефона е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!