img

90 хил. асансьори в България трябва да бъдат спрени! Нова наредба въвежда сериозни глоби.

/
/
/
243 Views

В жилищните сгради по цялата страна, асансьорите се използват всеки ден от множество хора. За да гарантира безопасността на тези устройства, от 2024 година, нова наредба ще наложи въвеждането на специален метален щит под прага на всяка асансьорна кабина.

Щитът ще трябва да бъде поставен по цялата широчина на вратата на шахтата, с цел да се удължи кабината и да се предотврати евентуално пропадане на хора в шахтата.

Ако съоръжението не бъде снабдено с такъв щит в предвидените срокове, експлоатацията на асансьора трябва да бъде преустановена, а случаят трябва да бъде докладван до съответния регионален отдел на ГД „Инспекция за държавен технически надзор“.

Монтирането на щита е процес, който отнема между 2 и 3 часа, след което асансьорът може да бъде пуснат отново в експлоатация. В случай, че това изискване не е изпълнено, както етажната собственост, така и фирмата, която поддържа асансьора, ще бъдат санкционирани. Глобите варират от 500 до 10 хил. лв.

Независимо от усилията за подобряване на безопасността, все още има много асансьори, които не отговарят на тези изисквания. Това включва стари асансьори с решетки, които често се нуждаят от ремонт и които трябва да бъдат заменени с по-нови и модерни устройства, струващи минимум 10-15 хил. лв.

Тази сума може да бъде тежка за някои домакинства.

Председателят на Българската асансьорна асоциация, Николай Маринков, обаче предупреждава, че в страната има около 90 000 опасни асансьора, които са произведени без подходящ щит. Тези асансьори, които се намират предимно в панелни сгради, са произведени по технология, дори по-стара от тази на асансьорите с решетки и представляват сериозен риск за безопасността на потребителите.

ADVERTISEMENT

Маринков настоява, че в случай на задълбочена проверка, тези асансьори ще трябва да бъдат незабавно спрени, подчертавайки сериозността на проблема. Новата наредба е първа стъпка към усилията за решаването му и за подобряване на безопасността на асансьорите в страната.

Материалът 90 хил. асансьори в България трябва да бъдат спрени! Нова наредба въвежда сериозни глоби. е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!