img

Готвят значителни промени в осигурителния стаж за пенсия на голяма група хора

/
/
/
157 Views

Депутатите предлагат промени в социалноосигурителното законодателство, включващи признаване на периоди на майчинство като действителен стаж

Промените, предложени от депутатите на ДПС, целят преразглеждане на Кодекса за социално осигуряване. Основната идея е признаването на времето, отделяно за платени и неплатени отпуски във връзка с бременност и раждане, като активен осигурителен стаж. Тези промени се разглеждат между първо и второ четене на законопроекта.

В момента, осигурителният стаж, натрупан по време на майчинство, се признава само при определяне на правата за пенсия по общия ред – при достигната минимална възраст и определен стаж. За 2023 година това са 62 години и 36 години и 4 месеца стаж за жените, а за мъжете – 64 години и 39 години и 4 месеца стаж. Изискванията се увеличават прогресивно всяка година.

Освен това, има и възможност за пенсиониране при недостиг на минимален осигурителен стаж, при условие, че са изпълнени други критерии – 67 години възраст и 15 години активен стаж.

Стажът е определен като време в трудово или служебно правоотношение, или време, през което лицето е работило и е било осигурено за инвалидност, старост и смърт, включително периоди на военна служба. Периодът на майчинство обаче в момента не е включен.

ADVERTISEMENT

Много граждани са недоволни от настоящото положение и са подавали жалби до омбудсмана Диана Ковачева, която подкрепя предложенията за промяна.

С промяна на законодателството, Националният осигурителен институт (НОИ) ще признава времето, отделяно за отпуск във връзка с бременност и раждане, като активен осигурителен стаж.

Втората промяна, предложена в Кодекса за социално осигуряване, се отнася до определението на регистрираните земеделски стопани. Сега те се определят като физически лица, които произвеждат и продават растителна или животинска продукция. Предложението обаче е да се премахне изискването за продажба на продукцията.

Според Закона за подпомагане на земеделските производители, земеделските производители могат да бъдат както физически, така и юридически лица, които произвеждат сурова или преработена растителна или животинска продукция, независимо дали я продават или не.

Материалът Готвят значителни промени в осигурителния стаж за пенсия на голяма група хора е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!