img

История за щъркела, който губи своята половинка, но селяни му помагат да отгледа малките си!

/
/
/
178 Views

Село Млади Буки, Чехия. Щъркелът Букачек, 2021г.

Безпомощен самотен баща-щъркел остава с четири малки. Женският щъркел загива на жица с високо напрежение когато се връщала с храна в гнездото.

people of Mlade Buky save stork family – Mary Ann Steggles

Жителите на чешкото село Млади Буки разбират какво се случва и се събират , за да помогнат на вече самотния й спътник да отгледа четирите си малки щъркелчета в гнездото на върха на комин.

„Ние им носим по малко от всичко – риба, червеи и дори мишки“, каза Гири Герман, инженер, който работи заедно с приятел градинар, за да храни по три пъти на ден осиротелите птиченца и баща им. „Букачек“ са кръстили жителите на селото овдовелия щъркел идващо от името на селцето в което живеят. Селяните поставили камера, която заснема гнездото на видео и излъчва „денонощно”

storks at Mlade Buky are growing – Mary Ann Steggles

„В началото бяха свързани около 50 души, но след смъртта на майката имаме над 2000 зрители, много от които са свързани от чужбина“, коментира Гири Земан, без да крие изненадата си. Инженерът и неговите приятели вече са събрали над 11 000 евро от дарения за птиците.

people of Mlade Buky feed the stork family that lost the female to electrocution – Mary Ann Steggles

За съжаление едно от малките загива на проводниците с високо напрежение (като майка си), но след като птиците отлетели за Африка, енергийната компания обезопасила проводниците жиците в селото, за да няма повече подобни инциденти.

Ето и малките бебета уловени в живо видео :

Споделете тази статия с вашите приятели!

Материалът История за щъркела, който губи своята половинка, но селяни му помагат да отгледа малките си! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!