img

“Къщата с ягодите” – бижуто в сърцето на София, което пустее и чака тъжната си съдба.

/
/
/
102 Views

Днес ще ви запознаем с “Къщата с ягодите”, сградата е построена в края на двадесетте години на двадесети век за банкера Димитър Иванов и неговата съпруга Надежда Станкович. Проектирана е от завършилият във Виена и Карлсруе български архитект Георги Кунев.

Във вътрешната част акцентът пада върху камината от червен мрамор, намираща се в приемния салон. Има и подиум за музиканти, както и кристални стъкла по вътрешните врати. Няколко спални, красиви тераси, голям кабинет и стаи за прислугата. Нищо от мебелировката не е запазено, но се знае, че софиянци от висшето общество по това време, предпочитат мебели от Централна и Западна Европа.

No photo description available.

Екстериорът представлява голям преден двор към улицата, отделен от тротоара с прекрасна ограда от ковано желязо. Тройно стълбище към самия вход на къщата, но винаги много голямо впечатление правят специалните портали за карети и файтони от двете страни на двора. Дори и днес си представям как файтон с членовете на поканеното семейство влиза в двора на къщата през единия портал, кочияшът с конете и файтона остават в отреденото пространство зад къщата, пригодено специално за това, докато изчакват приемът да свърши и пак да излезе от двора, но през другия портал.

No photo description available.

Семейството на банкера Иванов е живяло щастливо в къщата, поне до 1944г. След войната имотът е национализиран и първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно през годините къщата е търговско представителство на СССР в България, както и седалище на администрацията на различни комунистически структури с неясно предназначение.

No photo description available.

През 90-та година къщата е реституирана и върната на наследник на първия собственик-банкерът Димитър Иванов. От 2004г. имотът е собственост на директора на Лукойл-Валентин Златев, който засега не е показал, че има някакво отношение към този паметник на културата. Красивата някога къща се руши от десетилетия и сега навява доста тъжни мисли.

Засега изглежда, че собственикът ще събори къщата и ще построи наново абсолютно същата сграда. Имаше информация, че ще запази камината и комина, което ни навежда на мисълта, че ще запази поне фасадата. Но тя ще бъде съборена поради повишения риск от сериозни щети на къщата, причинени от евентуална силна сеизмична активност.

Материалът “Къщата с ягодите” – бижуто в сърцето на София, което пустее и чака тъжната си съдба. е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!