img

Диабетна невропатия

/
/
/
139 Views

Милиони хора по света страдат от някакъв вид невропатия. Терминът „невропатия“ означава дисфункция на даден нерв или група от нерви, което много често води до силни болки от всякакво естество. Етиологията на заболяването не е известна, а симптомите, които се проявяват са много и различни при отделните пациенти.

За съжаление, няма установен и напълно доказан лек за повечето невропатии, а причините за заболяването почти винаги са неизвестни. Съществуват много лекарства, които са разработени с цел контрол на  заболяването, но страничните ефекти са изключително силни и крайни. Правилният хранителен режим и приемът на определени суплементи предлагат възможност симптомите да се контролират и периодизират.

Невропатиите могат да възникнат в централната нервна система ( Синдром на Гилен-Баре) или в периферниата нервна система. Вторите се наричат периферни невропатии и са по-често срещани сред пациентите. Могат да произхождат от много и различни причинители (токсини,алкохол, метаболитни заболявания). Диабетната невропатия е най-често срещата и изучавана периферна невропатия.

Какво причинява диабетна невропатия?

Симптомите зависят от типа на самата невропатия и от това какви нервни клетки засягат. Някои пациенти с нервна дисфункция нямат почти никакви ясно изразени симптоми. При други, проявата на симптомите е страшна и болезнена. Най-често срещаните симптоми са вкочаняване на крайниците, треперене и болки в краката.

В ранните етапи от развитието на болестта симптомите са меки, слаби и през определен период от време. Понеже нарушенията на нервната система се проявяват постепенно с годините, „мекият“ етап на болестта минава неусетно.  Започват силни болки, изтръпвания на крайниците, проблеми с вестигуларния апарат, автоимунни проблеми, дори проблеми с неволевата нервна система. При пациенти с фокална невропатия болката е спонтанна и ужасяваща.

Какви видове невропатия има?

Периферна невропатия  – най-често срещания вид диабетна невропатия. Причинява болка или липса на сетивност в пръстите, ходилата, краката, ръцете и дланите.

Автоимунна невропатия – нарушава правилното храносмилане, причинява проблеми с храносмилателния тракт(най-вече тънките черва), предизвиква проблеми с пикочния мехур и отделителните процеси. Предизвиква проблеми със сексуалния нагон и общото репродуктивно здраве.

Проксимална невропатия –  Причинява много силни болки в областта на бедрата, глутеуса и мускулите на таза. Причинява тежки последствия върху сетивността и общата сила на краката.

Фокална невропатия – Причинява внезапна слабост и дисфункция на даден нерв или група от нерви в тялото. В резултат на това се наблюдават свирепи болки, отслабване на дадена мускулна група и обща слабост. Всеки един нерв може да бъде засегнат с различна сила.

На какво се дължи болката при диабетна невропатия?

При всички форми на невропатия се наблюдава свръхстимулация на нервни клетки, което води до тяхното увреждане. Нервните импулси се предават чрез промяна на електрическия заряд на клетъчната мембрана, което е резултат от движението на йони като: натрий, калий, калций. Спрямо вида невропатия – част от „ел. веригата“ просто се разваля.

При диабетната невропатия проблемът се локализира в микроваскуларната мрежа, която снабдява нервните клетки с хранителни вещества. Недостигът на кръв и хран. Вещества поврежда невроните и води до неправилно функциониране. Характерно за диабетната невропатия, е че много често се появява в повече от една невронна зона. Това означава – загуба на чувство в крайниците и болка, която се засилва вечер.

Заболяването много често води до усложнения като – автономна невропатия. Тип невропатия, която засяга неволевите функции на тялото – храносмилателен тракт, сърдечно съдова система, отделителна система, а понякога води и до смърт. Пациентите описват болката, която изпитват като „пробождане с нож“ и „обгаряне“. Понякога дори само лъч светлина от фенерче може да задейства симптомите на болка.

Съпътстваща терапия със суплементи

Ацетил-Л-карнитин – Ацетил-Л-карнитин е известно, контролира невропатията, причинена от приемът на някои лекарства. В изследвания, целящи да контролират болката при диабетна невропатия, една част от пациентите са приемали 1000мг Ацетил-Л-карнитин, а на другата част е била давана плацебо. Първата група е показала значително по-слаба болка и по-редки пристъпи.

Препоръчителен прием: 1г дневно разделен на 2 приема.

Алфа липоева киселина – Алфа липоевата киселина засяга важни аспекти на диабета – контрол на кръвната захар, превенция разпространението на болестта в сърцето, бъбреците и малките кръвоносни съдове. Доказано е, че суплементацията намалява болката при диабетна невропатия.

Препоръчителен прием: 300мг дневно разделени на 2-3 приема.

Куркумин – В изследване, пациенти, които страдат от наследствена невропатия са били суплементирани с куркумин. Куркуминът намалява болката и пристъпите като блокира производството на „болни протеини“, които се синтезират от мутиралите клетки(в следствие на болестта).

Препоръчителен прием: 1000-1500мг дневно с храната разделени на 2-3 приема.

Витамин В1 – Витамин B1 се използва ефективно в терапии срещу алкохолна и диабетна невропатия. Най-високи резултати откъм контрол върху болката са усетили пациенти, страдащи от диабетна невропатия след 3 седмична суплементация с витамин B1.

Препоръчителен прием: 100-150мг дневно с храната.

Н-Ацетил Цистеин – Н-Ацетил Цистен (NAC) е мощен антиоксидант, прекурсор на глутатиона. В медицински опити е доказано, че суплементацията с Н-Ацетил Цистеин предпазва срещу невропатии причинени от приемът на някои лекарства за химиотерапия.

Препоръчителен прием: 1000-1500мг дневно с храната разделени на 2 приема.

Можете да намерите широко разнообразие от посочените суплементи в магазин 4Fitness Shop.

error: Съдържанието на сайта е защитено!