img

Висок холестерол и борбата с него

/
/
/
133 Views

Високият холестерол е общ проблем, който засяга немалка част от популацията. Увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания – инфаркт, инсулт, атеросклероза. Борбата с него може да започне много преди предписването от вашия лекар на медикаменти.

Добре известни остават и добрия диетичен режим, и здравословното хранене, оптимизирането на килограмите, прилагането на физически упражнения, както и премахването на вредните навици – тютюн, алкохол.

Има два вида холестерол – т.нар. ,,добър” или HDL холестерол (липопротеини с висока плътност), и ,,лош” – LDL холестерол ( липопротеини с ниска плътност). Лошият е свързан с наслагването по стените на кръвоносните съдове, където, благоприятстван от обстоятелства, и подпомаган от други клетки и елементи, образува атероматозни плаки, характерни за атеросклерозата.

Това може в даден момент да доведе до запушването на кръвоносен съд от тях с произтичащите от това неблагоприятни последици. Тук на помощ, като във филм, идва и добрия герой – HDL холестерола – който отстранява лошите от кръвния поток.

Хитозан е обявен като добро решение за понижаване холестерола, тъй като блокира абсорбцията на мазнините в тялото. Хитозан представлява полимер, сходен до целулозата – съдържа дълги вериги, модифицирани глюкозни молекули. Намира се в черупките на ракообразни, насекоми, гъби, дрожди и водорасли.

Комерсиално използвания хитозан се прави от ракообразни. През 2003 е проведено проучване с 84 жени, разделени на 2 групи – употребяващи хитозан и плацебо група. Установило се значително снижение на LDL холестеролните нива при първата група.

Друг суплемент, често комбиниран с горния е хром. ,,Хром” звучи повече като нещо за колата Ви, не за тялото, но също като желязото и цинка, той е от изключително значение за здравето. Евентуален дефицит може да доведе до диабето-подобни симптоми, също и завишен холестерол. Проблемът тук е, че доста храни са бедни на хром.

Най-богати са бирената мая, черният дроб и черният пипер, както и ябълките. Проучване показва, обаче, че дори и тяхната редовна консумация не прави нивата в нужните диапазони. За организма са нужни 50-200 мкг на ден, като при хранителната му консумация се достига средно 25-35 мкг на ден. Проучване с 34 атлета показва как суплементация с хром (200 мкг) значително намалява лошия LDL холестерол (10%) и същевременно повишава добрия HDL холестерол (14%).

Проблемът при натуралните източници се явява отглеждането им върху изчерпани на хром площи, а като се включи и обработката/рафинирането на продуктите, става страшно. Допълнително т.нар. junк foods също водят до понижение нивата му в организма, както и покачване на килограми. Тези килограми водят до упражнения за изгаряне мазнините, от което следва допълнителни загуби на хром и изчерпването му. Добавяме и състояния с увеличени изисквания, и разходи – бременност или болест.

Доказано е, че 200 мкг хром дневно водят до понижение инсулина в кръвта (при хора със завишени стойности). По-високи дози могат да доведат до хипогликемия, затова трябва да се употребява умерено. По-ниски концентрации на хром могат да благоприятстват развитие на диабет.

Мразен от доста хора по света, заради ,,прекрасния” аромат и поверията за крилати създания, чесънът остава всепризнат ,,медикамент” още от времето на Хипократ. Той може да ви предпази не само от митичен чифт, остри зъби – чесънът показва отличен резултат по отношение понижаване нивата на холестерола.

Чесънът е особено агресивен към увреждащите стените на артериите LDL липопротеини. Поради силните си антиоксидантни свойства той предпазва от оксидация LDL и по този начин се оказва спиращо звено в плакообразуването. В допълнение той има действие подобно на аспирина – разреждайки кръвта, естествено, без страничните ефекти. Чесънът завишава нивата на HDL холестерола, премахващ от стените излишъка LDL.

Само в допълнение от FitHolic.bg ще споменем имуностимулиращия и противогрипен ефект, както и понижаване кръвното свойства и диуретични такива; помага при чувство на умора, както и за сваляне на излишните килограми; има свойството на силен афродизиак.

Ниацин или витамин Б3 е важен витамин, който може да повиши добрия HDL холестерол. Това значително подпомага отстраняването на лошия LDL холестерол от кръвопотока. Въпреки че е доста ефикасен, ниацина често бива пренебрегнат пред медикаментите за холестерол. Повечето дискусии на тема холестерол фокусират на намаляне нивата на LDL.

Това наистина е важна цел, но стимулирането на HDL нивата може да е също толкова важно. Когато се цели повишаване HDL се предписват завишени дози ниацин, тъй като е невъзможно тяхното натурално достигане с храната. Ниацин може да повиши добрия холестерол с 15-35%. Това го прави една от най-добрите добавки за повлияване HDL.

Маслото от ленено семе е богато на фибри и други нутриенти. Един от тези нутриенти – алфа линоленова киселина е вид полиненаситена киселина. Тя принадлежи към омега-3 мастните киселини, намиращи се и в рибите и са високо ценени за укрепване сърдечните функции, намалявайки нивата на холестерола и разреждащото кръвта си действие. Също съдържа съставки, наречени лигнани, които са антиоксиданти, подпомагащи в превенцията на атеросклерозата, причинена от оксидативния стрес.

Правени са опити с засилване количеството ленено масло в диетата – резултатите показват умерено понижение на LDL и общия холестерол и значимо увеличаване на HDL. Установява се и редукция на плакообразуването по стените на кръвоносните съдове. Нивата на триглицеридите не се променят. При мъжете действието на лигнаните в лененото масло оказват значителна редукция на холестерола, поради засилване анаболното действие на тестостерона. При жените не се наблюдава промяна или тя е в пъти по-малка.

Ресвератрол е основен суплемент за понижаване на лошия холестерол. Гроздето съдържа съставки – феноли. Ресвератролът е ключов полифенол, съдържащ се в него. Установено е, че той понижава LDL, като също предпазва от натрупване на плаки по стените на артериите; разрежда кръвта; понижава кръвното налягане и отпуска стените на кръвоносните съдове; също така оптимизира сърдечния ритъм. Често се комбинира с екстракт от зелен чай, който също има отношение към редукцията на завишените нива холестерол.

При изследване на животни с диабет и хипертония, ресвератролът показал благоприятен ефект на понижаване триглицеридите, общия холестерол и нивата на инсулин и кръвното налягане.

Въпреки богатия комплекс добавки за овладяване на хиперлипидемията, често се пребързва или предпочита медикаментозно решение със статини. Статините наистина понижават общия холестерол, специално LDL, но те, както и всички лекарства имат значителни странични ефекти. Те блокират ензим в черния дроб, отговорен за продукцията на холестерола.

Но холестерола не е чак такова чудовище, за което се смята. Така могат да се нарушат неговите функции – образуване на половите хормони (тестостерон/естроген), образуване на серотонин (хормонът на щастието), поддържане паметта, антиоксидантни (предпазва от развитие на рак и стареене).

Естествено най-важните показатели, които трябва да бъдат повлияни и на които трябва да се търси решение, при завишен холестерол, са хормоналните фактори – тестостерон при мъжете и естроген при жените. Техните понижени нива с годините, често се явяват първопричина за всички патологии в обмяната на липидите.

error: Съдържанието на сайта е защитено!