img

Фантастичната Коледна питка на Катето Евро – всеки залък е наслада!

/
/
/
397 Views

Вече ви представихме някои от най-сполучливите рецепти на Катето Евро – боб в гърне, пълнени чушки и коледни меденки. Сега дойде ред на пухкавата обредна питка за Коледа , без която празникът просто не е празник! Ето как да си я приготвите:

Коледната питка на Катето Евро

Необходими продукти:

500 г брашно

4 яйца

половин кубче жива мая

половин кофичка кисело мляко

100 г прясно мляко

1 пакетче масло от 125 г

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

Коледна питка

Техника на приготвяне:

Правя тази пита за празници.

Няма по-хубав ароматизатор за дома от мириса на прясно изпечен хляб. Както и при царевичната питка, стоплям прясното мляко, сипвам вътре чаена лъжичка брашно, захарта, и маята и оставям да втаса. 

Докато втасва за 20 минути, пресявам брашното, разбивам яйцата и правя кладенче в брашното. Изсипвам в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и замесвам меко тесто.

Задължително го оставям да втаса към половин час. Като втаса, го разделям на три топки, разточвам едната на кора с дебелина около половин сантиметър, намазвам с разтопеното масло обилно, разточвам втората топка и слагам втората кора върху първата, отново намазвам обилно, същото правя и с третата топка.

Навивам на руло и го режа на пънчета около 5 см.

Слагам пънчетата в тава, отгоре ги намазвам с разбит жълтък и пека питата около 30 минути на 180 градуса.

error: Съдържанието на сайта е защитено!