img

Извънредно! Оцелял от автобуса-ковчег проговори какво се е случило

/
/
/
441 Views

“Разговарях с един от пътниците по телефона, каза, че всички са спели и има случай на експлозия. Успели са трима души да счупят прозореца и да се спасят.” Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от bTV.

Той пътува към България и първо ще отиде в “Пирогов”, за да се срещне с оцелелите. След това му предстои среща с премиера Стефан Янев.

По думите му пътниците са пътували от София към Благоевград, за да преминат през пропускателен пункт “Делчево”.

И пред Bulgaria ON AIR Зоран Заев обясни какво му е разказал един от оцелелите пътници – “Каза, че е чул експлозия. Той и другите шестима оцелели са счупили прозорците на автобуса и така са успели да се измъкнат и да се спасят. Жертвите в трагедията са млади хора на по 25-30 години, има и 12 деца. Трагедията е голяма.”

На този етап не се предвижда македонските власти да провеждат паралелно разследване.

“Имаме доверие на българските си колеги. Ако имат нужда от помощ, сме готови да им съдействаме в разследването. Сега най-важното е да видим как да помогнем на пострадалите”, уточни Заев.

В същото време стана ясно, че министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря по телефона с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, който е на път за България във връзка с тежката катастрофа с автобус от Република Северна Македония на магистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министър Стоев е изразил своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите в този трагичен инцидент, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите. Българският външен министър уверил колегата си от Република Северна Македония, че страната ни ще окаже пълно съдействие за разследване на пътния инцидент, както и за оказване на помощ на пострадалите при катастрофата.

Двамата се договорили да се срещнат в болница „Пирогов“, където са настанени ранените при катастрофата.

Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на своя колега президента Стево Пендаровски по повод тежкия инцидент на автомагистрала „Струма”, при който автобус с регистрация в Северна Македония претърпя катастрофа, довела до гибелта на десетки.

“От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите граждани на Република Северна Македония, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофата. В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност”, казва Радев.

error: Съдържанието на сайта е защитено!