img

Ваксинацията ще е приоритет номер 1 на Кирил Петков, ако стане премиер

/
/
/
312 Views

Ваксинацията ще е „приоритет номер 1“ на Кирил Петков, ако стане премиер. Това обяви самият той по време на започналите днес преговори с експерти за приоритетите на бъдещата коалиция.  

Той коментира темата в контекста на икономическите политики, които участващите в преговорите страни ПП, БСП, ИТН и ДБ обсъждаха.

„Демократична България“ предложи възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40 като се допуска да се въведат и нови.

За целта формацията смята, че трябва да се удвои темпът на ваксинация. Предлага се още бизнесът в пандемията да бъде подпомогнат с поемане от държавата на осигуровките за бизнеси, подложени на ограничения както и за някои от тези, които разкриват нови работни места.

„Смятам лично да се заема с тази тема“, заяви той и добави, че има представа кое спъва желанието на българите да се ваксинират: ниското доверие и притесненията им за съпътстващи заболявания.

Петков ще събере експерти от всички области на медицината, които да консултират хората дали техните предишни и/или придружаващи заболявания позволяват ваксинацията срещу коронавирус. Той подчерта, че ваксинирането трябва да се извършва „по демократичен начин“, по „личен, но информиран избор“.

По думите му проблемите на българската икономика няма да се решат без да се достигне високо ниво на ваксинация.

„Трябва да престанат тия вълни. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса и да плащаме едни пари, които са лимитирани“.

error: Съдържанието на сайта е защитено!