img

Доц. Кунчев бие тревога: Само болен с делта може да зарази 1000 души-Ето как да се предпазите

/
/
/
1152 Views

„При положение, че сме в разгара на 4-та вълна няма нови мерки, които могат дда се въведат, няма нещо ново и в плана, който беше приет – изненада в него няма. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

“България не е чак толкова голяма територия, така че мерките ще се въвеждат на национално ниво, това е обвързано и с икономическите мерки”, поясни той.

И допълни, че си даваме сметка, че хората си планират отпуските, но от времето на самата първа вълна, не е било определящо мястото на риска, а поведението на хората – това колко се спазват мерките, дезинфекцията как се прави, въздуха почиства ли се, ваксиниран ли е персоналът и т.н.

“Заразяването става при дишане, най-вече, като гълтаме аерозолите.

Най-леките от тях циркулират 20-30 минути във въздуха. Най-доброто проветряване предотвратява риска от заразяване.

По отношение на това, че напоследък зачестиха случаите на заразяване на деца в лагери, доц. Кунчев каза: “В лагерите става такава ситуация, защото има голямо струпване на деца, не може да се очаква от тях дори и при перфектна организация, те през цялото време да не контактуват.”

Доц. Кунчев даде пример с руски учени, които направили експеримент и установили, че един човек е заразил над 1000 души, обикаляйки нощни заведения.

“Хубаво е, че МОН има 4 варианта, за да тръгне учебната година, още е рано да се каже как ще тръгне тя.”, поясни той.

“Ако говорим за сегашното ниво, сме под 200 на 100 хиляди, но каква ще е ситуацията на 15 септември не се знае”, каза той.

“Надявам се да се движим като Гърция като скала, като темперамент сме близки, въпреки че те имат по-високо ниво на ваксинация от нас. При нас нямам точен отговор защо сме на последно място по ваксинация. Когато се прави такова нещо, то е придружено с комуникационна стратегия.

В момента най-високата заболеваемост е във възрастова група 20-40 години. Новия вариант смъкна възрастовата група.

Ако трябва нещо да се промени в сравнение с другите вълни, то това е да се осигури капацитет на здравната система за прием и лечение на деца.

Делта вариантът е малко по-лек от другите, но за болниците натискът ще е същия, поради това, че бройката на хората, които ще се заразят, ще е по-голям. В болници в момента има 2000 души, ако стигнат до 7000, здравните заведения ще се справят трудно, като тук трудното е персоналът – лекари и сестри, а не леглата. Стигнат ли над 9000 като бройка, ще е много трудно”, завърши той.

error: Съдържанието на сайта е защитено!