img

Асен Василев: От октомври вдигаме пенсиите и ще даваме по

/
/
/
314 Views

От 369 лв. до 1500 лв. за възрастните хора с подготвена актуализация на бюджета

Промяната ще влезе в сила от 1 октомври, а дотогава ще дават допълнителните 50 лв.

 

 

Очакват 2 млрд. лв. повече приходи

Пенсиите да бъдат повишени от 1 октомври със 17%, предлага служебният кабинет с подготвена актуализация на бюджета. Идеята е това да стане като тежестта на всяка година осигурителен стаж нарасне от сегашните 1,2 на 1,35. Минималната пенсия да нарасне от 300 на 340 лв., максималната – от 1440 на 1500 лв., а социалната – от 158 на 170 лв., предлага още кабинетът. Освен това ще се дава и социална надбавка за пенсионери с доходи под линията на бедността, която към момента е 369 лв., обясни служебният министър на финансите Асен Василев. Но за да получават тази добавка, пенсионерите трябва да отговарят на редица условия.

“В момента 43% от пенсионерите са под линия на бедност. Ако предложеният от нас пакет бъде приет, този процент слиза на нула, т. е. няма да има пенсионери под линията на бедност”, мотивира предложението Асен Василев. В подготвената актуализация на бюджета е заложено увеличението на пенсиите да бъде от 1 октомври. А до тогава, включително и за септември, са осигурени пари за добавката от 50 лв. към пенсиите, която дават в момента.

Промените в бюджета са били представени на 5 от политическите партии в парламент – без ДПС, които поискали да се запознаят с корекциите директно в пленарната зала.

С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост се очакват общо малко над 2 млрд. лв. допълнителни приходи в бюджета за настоящата година. Допълнителните разходи в предложената актуализация на бюджета са малко над 1,8 млрд. лв., като страната е “подсигурена за най-скъпия вариант на предстоящите през октомври президентски избори”, визирайки избори – 2 в 1, т. е. президентски избори в два тура и предсрочни парламентарни избори, обясни Асен Василев. От допълнителните разходи 575 млн. лв. са за социални плащания, 430 млн. лв. са за подкрепа на бизнеса, а 335 млн. са за здравеопазване. 133 млн. лв. са заделени за предстоящите избори, а 220 млн. лв. са предвидени за други разходи, като например за бедствия и аварии. През тази година има повишение на вноската на страната ни в общия бюджет на ЕС заради Брекзит със 103 млн. лв.

В подготвената актуализация на бюджета не е предвидена промяна на данъци или осигуровки. Максималният осигурителен праг също не е предвидено да бъде променян.

413 лв. за 2022 г.

error: Съдържанието на сайта е защитено!