img

Метеорит падна в Измир, хората са изплашени от страшен тътен

/
/
/
509 Views

Малко след като в небето над Норвегия избухна метеорит и ударната вълна от взрива отвори с трясък врати и прозорци из Осло и околността, Измир преживя подобно небесно шоу.

 

 

Стотици турски граждани и курортисти заснеха падането на метеорита и пуснаха видео в социалните мрежи. Местните хора пък разказаха, че веднага след това са чули оглушителен звук, подобен на взрив. Официална информация на турските власти няма, затова и предположенията са различни. Едни твърдят, че огненият небесен знак е част от най-големия годишен звездопад Персеидите.

Подобно на повечето метеорни потоци, Персеидите са се образували от остатъци от кометна „опашка“. Приближавайки се до Слънцето, кометите се нагряват, разпръсквайки малки частици лед и прах в междупланетното пространство, които под влияние на слънчевия вятър се движат от центъра на Слънчевата система, а отломките се врязват в горната атмосфера на Земята с около 210 000 км в час и изгарят, присветвайки като звезди.

Всичко това обаче не се напасва със зловещия шум, съпъстващ падането на метеорита в Турция, за който някои от местните хора твърдят, че им напомнял тътена при земетресение. Затова и по-вероятна е втората версия, а именно – паднал е метеорит.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!